Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BIM: oplossing voor alles?

BIM lijkt het nieuwe toverwoord in de bouwsector. Als we met z’n allen maar gaan ‘bimmen’ gaan de faalkosten omlaag, wordt er eerder opgeleverd, gaan de winstmarges omhoog, ontstaan foutloze ontwerpen, verloopt het logistieke proces veel soepeler en zijn zelfs de meest complexe ontwerpdetails probleemloos te realiseren. Dat lijkt heel mooi, maar wat moet je als architect of dga van een klein of middelgroot bouwbedrijf doen om van BIM een succes te maken?

Ervaringen met BIM

Het bouwwebinar ‘BIM is wel/niet voor mij’ op 2 december geeft aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoord op deze en andere vragen. Zo zal Peter Dikker, dga van bouwbedrijf De Vree & Sliepen uit Tiel, vertellen waarom hij zeven jaar geleden begon te werken op basis van BIM en wat hij moest doen om van BIM in zijn organisatie een succes te maken. Gyuszi Florian van ABT vertelt vanuit zijn eigen praktijkervaring wat er zoal komt kijken bij succesvol bouwkundig uitwerken van ruimtelijk complexe ontwerpen. Hij weet inmiddels dat BIM geen tovermiddel is, maar een geavanceerde ‘tool’ die zelfs de meest ingewikkelde aansluitingen van bijvoorbeeld prefab betonelementen mogelijk maakt.

Wel of niet bimmen

Wie het webinar over BIM volgt, weet in een tijdsbestek van een klein uur precies wat de toegevoegde waarde van deze werkmethode op de organisatie, ontwerppraktijk en uitvoering is. Aan de hand van deze kennis weet u direct of u wel of niet gaat bimmen. Aanmelden voor dit gratis webinar kan hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “BIM: oplossing voor alles?

  • Sinds 2003 werkt ArchitectenGilde met Revit BIM, ook voor de particuliere bouw met vrijstaande woningen en renovaties. Bimmen is dus niets nieuws, of althans niet voor ArchitectenGilde.
    Zowel architectuur, als constructies en installaties worden in het model verwerkt.
    Deze 3D uitwerking levert een goed inzichtelijk model van de (toekomstige) werkelijkheid op. Dit vereenvoudigd de bouw en gaat faalkosten tegen. Daarnaast erg plezierig voor de klant, die ziet wat hij gaat bouwen, en bespaart kosten!

    BIM prima toepasbaar voor zowel grote als kleine bouwprojecten.

    http://www.architectengilde.nl/nieuws/ontwerpen-en-bouwen-volgens-het-bim-systeem/

  • Leon

    @Peter Stout
    Je kunt je afvragen of BIM voor dergelijke kleine werken wel interessant is. Ik denk eerlijk gezegd van niet. Werken met BIM vraagt een zekere investering in het voortraject, zowel qua tijd als geld. Bij seriematige of complexere bouw is dat interessant, bij een enkele uitbouw zal dat niet het geval zijn. Bekijk het zo: hoeveel zaken worden niet met een simpel handschetsje vastgelegd? In sommige gevallen is dat gewoon voldoende, dan kun je er wel een AutoCAD-tekening tegenaan gooien maar dat is alsof je met een kanon op een mug schiet. Datzelfde geldt voor 3D tekenen of nog een stapje verder, BIM. Het moet een middel zijn, niet een doel op zich. Ter vergelijking: Als je een timmerman vraagt om in het werk een aftimmerlatje op maat te maken zal hij ook z’n duimstok en handzaag uit de bus pakken. Dan verlang je ook niet van ‘m dat hij eerst terug naar de werkplaats rijdt om daar op basis van een CAD-tekening een lasergestuurde, automatische cirkelzaag in werking te stellen.

  • Peter Stout

    Als sprekers zijn volgens mij mensen uitgenodigd van bureaus/bedrijven die zich bezig houden met de wat grotere en complexere ontwerpen/gebouwen. Komt nu ook eens aanbod hoe dit bimmen plaats vindt bij kleine aannemers/constructeurs. Zeg maar de ‘specialisten’, die het kleine werk verzorgen (aanbouwen, opbouwen, herstel).
    Overal zien we in voorbeelden hoe goed dit soort systemen werken bij grote en complexe gebouwen of kunstwerken, maar nooit de kleine man (terwijl deze wel veel werk verricht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.