Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BIM steeds vaker in de bouwketen

Bouwers, ingenieurs, architecten en installateurs gebruiken bij projecten steeds vaker een bouw informatie model (BIM). Dit blijkt uit een enquête van de BNA, NL Ingenieurs, Bouwend Nederland en Uneto-VNI onder hun leden.

BIM wordt in de bouw toegepast om alle betrokken partijen in een bouwproces informatie uit te laten wisselen, zodat altijd dezelfde actuele gegevens beschikbaar zijn. Hierdoor wordt het bouwproces efficiënter, sneller en de kwaliteit hoger.

Begin van de bouwketen

Veel ondernemingen gebruiken BIM intern. BIM is het sterkst bij het begin van de bouwketen. Architectenbureaus geven ten aanzien van BIM aan het meest samen te werken met opdrachtgevers, constructieadviseurs, bouwbedrijven en installatieadviseurs.  Bouwbedrijven werken minder vaak samen met opdrachtgevers en gespecialiseerde bedrijven, maar het meest met architectenbureaus, constructieadviseurs en installatiebedrijven.

Uitwisselbaarheid van modellen

De bedrijven zijn eensgezind over wat de belangrijkste knelpunten zijn ten aanzien van BIM. Op één staat de uitwisselbaarheid van modellen en de informatieuitwisseling.  De uitwerking van taken en diverse rollen ervaren ze geregeld als problematisch. Het  gebrek aan ervaring met BIM en een wil tot verregaande samenwerking worden als knelpunt genoemd evenals de werking van de software.

Werken_met_het_BIM

Kijk voor meer informatie op www.bna en www.bouwendnederland.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.