Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Biosintrum winnaar De Nederlandse Bouwprijs

Het Biosinstrum is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Dat is maandag 4 februari bekend geworden tijdens een feestelijke prijsuitreiking op de eerste dag van de BouwBeurs.

De Gemeente Ooststellingwerf heeft Paul de Ruiter Architects opdracht gegeven tot het ontwerp van het uitzonderlijk duurzaam BREEAM Outstanding Biosintrum als het bruisende hart van het Ecomunitypark. Het Biosintrum is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen en een inspiratiebron vormt voor studenten en professionals.

“Het is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van bio-based materialen en circulair bouwen. Waar in het ontwerp bovendien de totale groene inpassing is meegenomen”, aldus de jury. Heel inspirerend vindt de jury daarnaast het betrekken van de doelgroep bij het ontwerp en de bouw van het gebouw.

Categorie bouwmaterialen & -systemen

In de categorie bouwmaterialen & -systemen is SUPERLOCAL-Super Circulair Estate de beste. De ambitie van de circulaire gebiedsontwikkeling is om de materialen van drie leegstaande hoogbouwflats te hergebruiken voor de bouw van circa 130 sociale huurwoningen en de inrichting van het openbaar gebied. In 2018 is een Expogebouw opgeleverd, een bouwkundig experiment om te onderzoeken of woningen gemaakt kunnen worden van de materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij de sloop van een flat. Het Expogebouw bevat de belangrijkste elementen van een reguliere woning, waardoor het als test fungeert voor het hergebruiken van sloopmaterialen bij de realisatie van nieuwe woningen.

De jury prijst het experiment en de manier waarop is nagedacht over groenvoorziening en de waterberging. Ook de sociale aspecten, de innovatieve samenwerking, de gedeelde verantwoordelijkheden en de klankbordgroep is indrukwekkend te noemen.

Overige winnaars

Hoogwatergeul Veessen Wapenveld is bekroond tot het beste civiele kunstwerk. Saartje van der Made mag zich het talent met toekomst noemen.

Over de prijs

Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. Met het uitreiken van De Nederlandse Bouwprijs wil de stichting de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.