Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Blinde bevestiging met sandwichconstructie


De Amersfoortse Mondriaanschool heeft een nieuwe docentenkamer in gebruik genomen. Opvallend is de strak gedetailleerde glazen gevel. Open en dichte geveldelen wisselen elkaar af. Voor de dichte geveldelen is geëmailleerd glas aangebracht met een blinde bevestiging (foto). De rand van deze panelen dekt ook de profielen van het zichtglas af.

Om de dichte geveldelen een egaal witte kleur te geven, is gekozen voor diamantglas. In tegenstelling tot gewoon glas heeft dat geen groene gloed. Dit glas is aan de achterzijde dubbel gecoat. Niettemin kan de bevestiging achter het glas zich door schaduwwerking sterk aftekenen zonder aanvullende maatregelen. Daarom zijn de ruiten uitgevoerd als sandwichpaneel.

U-profielen
Als kaderrand zijn aluminium U-profielen opgelijmd, met de open zijde naar buiten toe. Binnen de U-profielen is een 20 mm dikke PUR-plaat ingelijmd. Vervolgens is het geheel opgesloten door aan de achterzijde een 1 mm dikke staalplaat aan te brengen. Ook die is verlijmd met de aluminium U-profielen en met de PUR-plaat.

Deze sandwichpanelen zijn op een stalen strip geplaatst, die tegen de hsb-constructie is bevestigd. Aan de bovenzijde wordt de ruit vastgemaakt middels een stalen strip die in het bovenste U-profiel van het glas wordt geschoven, en die eveneens wordt vastgeschroefd aan de hsb-constructie. De bevestiging is naderhand onzichtbaar doordat de stalen dakrand hiervoor langs is gemonteerd.

Het project is ontworpen door Architectenbureau Kristinsson uit Deventer en gerealiseerd door Bouwbedrijf A. Huurdeman BV uit Amersfoort. Voor de glasgevel werd een bouwteam samengesteld waarin ook Dijkwaard Glas & Schilderwerken uit Haaften zitting had.

De gesloten wanddelen bestaan uit gevelvullende houtskeletbouwelementenDe gesloten wanddelen bestaan uit gevelvullende houtskeletbouwelementen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.