Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Boekje open over kalkzandsteenlijmwerk

Kenniscentrum voor de bouw SBR heeft het boekje Kalkzandsteenlijmwerk uitgebracht.
Doel van het boekje is een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering van lijmwerk met kalkzandsteenelementen of -blokken.

Kalkzandsteen wordt steeds vaker toegepast. Bij het verlijmen maken bouwers soms elementaire fouten, bijvoorbeeld door verkeerde zuinigheid. Het boekje bevat een overzicht van soorten materiaal en informatie over de juiste verwerking.

Elementaire zaken
De Nederlandse bouw past – per jaar – zeven miljoen kuub aan elementen en blokken toe. Bij nieuwbouwwoningen gebruikt de bouw tegenwoordig in zestig procent van de gevallen elementen of blokken van kalkzandsteen die worden verlijmd met watervasthoudende lijmmortels.

Ondanks de populariteit van kalkzandsteen wordt door opdrachtgevers, architecten en andere gebruikers vaak nog voorbij gegaan aan elementaire zaken. Daardoor kunnen in ontwerp- en uitvoeringsfase zaken mis gaan.

Producten en methoden
Het boekje van SBR zet verschillende producten naast elkaar en laat zien welke werkmethoden bijdragen aan een betere kwaliteit. Vooral de uitvoeringsfase is belangrijk: de opslag van materiaal, het uitzetwerk en het verlijmen zijn van grote invloed op de kwaliteit van een bouwwerk.

Bron: SBR

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.