Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Boerderij uit glas

In Schijndel wordt een boerderij van glas gebouwd. De architect, Winy Maas van MVRDV uit Rotterdam, is afkomstig uit Schijndel en zijn geboortedorp inspireerde hem tot dit ontwerp. In het bouwwerk worden winkels, restaurants, kantoren en een wellnesscentrum gehuisvest.

1.000 stukken glas

De schil bestaat uit 1.000 stukken geprint glas, gemaakt door Brakel Atmos uit Uden. Het glas komt van AGC Mirodan Industries uit Heule-Kortrijk (B) en is geleverd door AGC Westland uit Maasdijk. Kunstenaar Frank van der Salm maakte een collage van foto’s van Schijndelse boerderijen die wordt geprint op de 1.700 vierkante meter grote glazen gevel. Omwille van zicht en transparantie varieert de print in sterkte. De boerderij wordt 14 meter hoog.

Gladde schil

Uitgangspunt bij het ontwerp was het vervaardigen van een boerderij van glas waarbij van buitenaf geen stijlen of onderdelen zoals roosters in het zicht zijn. Om dit te realiseren voert Brakel Atmos de gehele buitenschil uit in een structureel beglazingssysteem. Gezien de verschillende hellingshoeken in daken en wanden én de eis dat kitnaden smal moesten zijn, stelde dit het bedrijf uit Uden voor een aantal uitdagingen.

Structurele beglazing

De schil bestaat uit een aluminium constructie met een profiel van 35 millimeter dat rechtstreeks op de onderliggende staalconstructie gemonteerd wordt. Hierop wordt een structureel beglazingssysteem toegepast. Bij dit systeem worden ruiten vierzijdig gedragen en wordt de binnenruit vierzijdig ingeklemd. De ruiten zijn voorzien van een speciale terugliggende randafdichting. Naast het feit dat hiermee voldaan wordt aan de geëiste visuele esthetica zorgt het structurele systeem ook voor een optimale waterafvoer. Omdat het glas zowel horizontaal als verticaal gekit is, kan er geen waterophoping plaatsvinden. Tevens laat het systeem grote ruitafmetingen toe en heeft het een uitstekende lucht- en waterdichtheid.

Knooppunten

Bij de keuze van de glasconstructie werd niets aan het toeval overgelaten. Op basis van mock-ups werden onder meer de dikte van de kitnaden en de gradiënten van de prints in relatie tot transparantie en doorzicht vastgesteld. Knooppunten moeten allemaal strak in lijn verlopen. Het ontwerp van de boerderij brengt namelijk met zich mee dat er verschillende hellingshoeken zijn tussen gevels, daken, dakvlakken én gevelvlakken onderling. Deze verschillen ‘komen samen’ in de knooppunten, de zogenaamde kepers. Door maatwerkdetaillering is het mogelijk die eveneens strak en slank uit te voeren.

Verlijmd glas

De gehele buitenschil bestaat uit glas. Dit betekende dat ook onderdelen die geen deel uitmaken van de glasconstructies voorzien moesten worden van glas. Concreet houdt dit in dat op maat vervaardigde ruiten voorzien van unieke prints die met tape worden bevestigd op roosters, deuren, panelen en dergelijke. Al deze glazen ‘puzzelstukjes’ vormen straks één sluitend geheel.

Tekst: Marco Groothoff, Glas in Beeld

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Boerderij uit glas

  • @ mark,
    Het is een doos in doos principe, de binnenste doos bevat de daadwerkelijke gebruiksruimten die verwarmt dienen te worden, dus die koeling gaat niet op…..
    raampje open en klaar is kees…

  • Ton

    ceci n’est pas une pipe

  • Mark

    Leuk project, alleen wat gaat dit gebouw aan energie verbruiken om al dat glas in de zomer te koelen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.