Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Boerenerf en hightech logisch verbonden

Er was Lely veel aan gelegen om het innovatieve bedrijf in melkmachines op een dito wijze te huisvesten. Daarom zijn boerenerf en hightech oplossingen logisch verbonden. Met als verwachte beloning: het eerste Europese BREEAM Outstanding label voor industrie.

Vlakbij de voormalige melkveehouderij van de familie Van der Lely in Maassluis staat de nieuwe hoofdvestiging van het gelijknamige bedrijf. De Lely Groep is in 65 jaar uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat moderne landbouwmachines maakt zoals melkrobots, automatische voedersystemen en automatische mestschuivers. In verband met de groei van het bedrijf en het combineren van twee productielocaties was een nieuwe bedrijfshal met kantoor nodig met een totaaloppervlak van 33.000 m2. De locatie is gunstig gelegen aan de A20. Vanaf de weg zie je niet alleen het hoofdkantoor goed liggen, maar strekt zich ook de catwalk uit waar nieuwe machines en robots binnenkort hun opwachting maken.

Hoge ambities zonder concessies

Dat het geen standaard bedrijfshuisvesting zou worden, stond vanaf het begin van het ontwerpproces vast. De ambities van de opdrachtgever waren hoog. Het gehele proces van R&D, prototypen bouwen, produceren, patenteren, marketing en verkoop is op deze locatie samengevoegd. De uitstraling en werksfeer moesten bevorderlijk zijn voor het aantrekken en binden van jonge, getalenteerde technici.

Duurzaam dankzij samenwerking

Duurzaamheid is voor Lely een gegeven. Daardoor heeft het als eerste industriepand op het vasteland van Europa het BREEAM-ontwerpcertificaat Outstanding behaald. Voor het kantoor is in de ontwerpfase de ambitie gesteld op BREEAM Excellent, maar mogelijk wordt in de uitvoering ook hiervoor Outstanding gehaald. Architect Machiel Hopman van ConsortArchitects, vanaf het masterplan en de locatiekeuze tot de oplevering betrokken, benadrukt het belang van de integrale samenwerking. “Het leuke is dat die integrale opzet continu terugkomt in alle beslissingen. We hebben het hightech karakter van Lely vertaald naar een bedrijfsgebouw met internationale uitstraling. Door integrale samenwerking tussen alle ontwerp- en adviesdisciplines hebben we een zeer duurzaam gebouw kunnen realiseren, zonder concessies aan het architectonisch ontwerp, want dat wilden we echt niet.”

Het hele artikel verschijnt vrijdag in Bouwwereld nummer 12. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.