Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Boringen voor parkeergarage stil na verzakkingen

De gemeente Groningen heeft opdracht gegeven boringen ten behoeve van de bouw van een grote parkeergarage bij de binnenstad stil te leggen. Tijdens de werkzaamheden aan het Damsterdiep is vastgesteld dat er sprake is van grondverzakkingen aan de rand van de bouwput.

Daardoor kunnen scheuren in de woonhuizen ontstaan, aldus een gemeentewoordvoerder. In een een aantal panden is al sprake van scheuren in de muren.

Meer dan acceptabel
De gemeente Groningen had er wel rekening mee gehouden dat de boringen zouden leiden tot grondverzakkingen, maar de gemeten verzakking van de grond rond de bouwput blijkt groter dan de gemeente acceptabel vindt. Onderzoek moet duidelijkheid geven over wat de precieze oorzaak is.

Voorzichtige uitvoeringsmethoden
Sinds november 2007 bouwt de gemeente aan de parkeergarage. Daarbij is volgens een woordvoerder gekozen voor ‘voorzichtige’ uitvoeringsmethoden. Zo zijn de damwanden grotendeels gedrukt en de palen voor de fundering geboord.

Deze manier van werken heeft een minimale uitwerking naar de directe omgeving. De gemeten verzakking van maximaal 13 millimeter aan de noordzijde is dan ook onverwacht.

Oorzaak
De scheuren in de muren van een aantal panden waren er nog niet toen, voorafgaand aan de bouw, alle huizen in de directe omgeving in kaart gebracht zijn voor eventuele schadegevallen. Daarom heeft de gemeente besloten de boorwerkzaamheden eerst te staken en op zoek te gaan naar de oorzaak.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.