De eerste plaats is voor NormTEQ uit Hengelo, zij zijn de uitvinders van het HELI gevelverankeringssysteem. In de top 10 vinden we verder nog drie andere bedrijven uit deze sector; op nummer 2: Mondoor uit Zaltbommel, met de magnetisch geleide hardglazen zweefdeur. De vierde plaats is voor Remix/Sakrete Droge Mortel uit Ellersthaar met de uitslagarme mortel en nummer 5 is Bomecon uit Nijkerk met de Kozijnenplaatser. In totaal staan er 11 bedrijven uit de bouwsector in de ranglijst.
Meest succesvol
Een deskundige jury riep NormTEQ uit Hengelo uit tot meest succesvolle en innovatieve ondernemer. Daarbij keek de jury naar de originaliteit, impact en omzetpotentie van de innovatie. Secretaris Generaal Chris Buijink van het ministerie van Economische Zaken maakte de winnaar van de MKB Innovatie Top 100 bekend in Zoetermeer.
Als vervanger van minister Maria van der Hoeven, die op het laatste moment voor overleg in de Tweede Kamer moest verschijnen, kondigde hij direct een werkbezoek van de bewindsvrouw aan bij directeur Harrie Evers van NormTEQ. Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.
Innovatief MKB
De MKB Innovatie top 100 is tot stand gekomen na een voorselectie door Syntens, dat op jaarbasis 20.000 adviezen verstrekt aan het MKB over innovatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn vanaf 24 april te vinden op www.syntens.nl/innovatietoppers . Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst.
1 – NormTEQ B.V., Hengelo – HELI gevelverankeringssysteem
Een van de recente innovaties is het gepatenteerde en Komo gecertificeerde HELI verankeringssyteem. Dit is een systeem waarmee balkonelementen nagenoeg onzichtbaar bevestigd worden. Werden de uitstekende staven in balkonelementen vroeger nog met het beton mee gestort in de vloer, met het HELI systeem wordt het balkon-element pas op het laatst aan het gebouw verankerd.
Dit gaat via voorspanstrengen die uit het element steken. De strengen worden door een aantal gaten in de vloer gestoken en vervolgens met behulp van een vijzel aangetrokken waarna het geheel met moeren wordt vastgezet. Om de veiligheid te waarborgen verzorgt NormTEQ ook deze bevestiging voor zijn afnemers.
2 – Mondoor Zweefdeuren, Zaltbommel – Magnetisch geleide glazen zweefdeur
Naast diverse varianten -zoals brandveilige of geautomatiseerde zweefdeuren- werd afgelopen jaar een nieuwe innovatie aan het assortiment toegevoegd, een glazen zweefdeur. Mondoor heeft deze deur mede dankzij een veranderde productiemethode kunnen ontwikkelen.
Omdat mensenhanden werden vervangen door geautomatiseerde en gerobotiseerde productie kon men het bestaande systeem verbeteren en innoveren. Voor de hardglazen deuren is onder meer het magnetengedeelte vernieuwd: de glazendeur en de magneet zijn nu geïntegreerd.
4 – Remix/Sakrete Droge Mortel B.V., Ellertshaar – Uitslagarme mortel
Binnen de bouwwereld en vooral in ons regenrijke landje is het een bekend probleem: witte uitslag in nieuw metselwerk, veroorzaakt door te veel vocht tijdens de verwerking en het droogproces. Drie jaar geleden ging men bij Remix dan ook op zoek naar de oplossing voor deze kalkuitbloei. Die werd na jaren ‘klutsen met diverse grondstoffen’ op de eigen R&D afdeling gevonden in zichtmortels met uitbloeiblokkers.
Deze metsel-, voeg- en doorstrijkmortels reduceren de kans op witte kalkuitslag met 90 procent. Dit levert niet alleen een mooiere gevel op. De klant kan hierdoor ongeacht de weersomstandigheden gewoon doorwerken, dus is er minder vertraging bij projecten en zijn er minder schadekosten.
5 – Bomecon B.V., Kozijnenplaatser
Met de kozijnplaatser kunnen ramen en deurkozijnen in zijn geheel (met glas) zonder menskracht in een stelkozijn in een bijna afgebouwd huis worden geplaatst. Het kozijn wordt tussen een geautomatiseerde, gepatenteerde klemkop vastgeklemd en met behulp van een kraan welke is voorzien van een radiografische besturing naar de juiste plek genavigeerd. Alleen binnenin het huis sturen mensenhanden en zorgen dat het geplaatste raam perfect in het stelkozijn zit.