Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouw Campus Maastricht definitief gestopt


De bouw van een studentencampus op het terrein van de Universiteit Maastricht gaat definitief niet door. Het bestuur en de raad van toezicht van woningcorporatie Servatius in Maastricht hebben dat woensdag besloten. Santiago Calatrava ontwierp de campus, waarvan de bouw al eerder werd opgeschort.

De bouw was in november vorig jaar begonnen. De investering was op dat moment 165 miljoen euro. Volgens Servatius zijn de geraamde kosten inmiddels opgelopen tot 225 miljoen euro. Pogingen om gemeente, provincie en universiteit te laten meebetalen aan het project, zijn mislukt.

Schade
De woningcorporatie kan zich geen verdere schade veroorloven, aldus de corporatie woensdag in een verklaring. Een zichtbaar aangeslagen directeur Paul Driever van de corporatie sprak van een ‘zwarte dag’. Hij erkende dat zijn beslissing niet niets met de crisis te maken heeft en alles met Servatius.

“Dit project is een maatje te groot voor ons gebleken.” De opbrengsten zijn te optimistisch ingeschat en extra kosten en rente zijn niet meegerekend, legde hij uit.

Kerntaken corporatie
Servatius blijft zitten met een verliespost van 60 miljoen euro. Het gaat daarbij om al gemaakte kosten (35 miljoen aan architecten en voorbereidingen) en voorspelde schadeclaims of de afkoop van lopende contracten.

“Dat verlies kunnen we dragen, maar we zitten wel aan de grens van onze mogelijkheden”, aldus Driever. De kerntaken van de corporatie komen volgens Driever niet in gevaar. Hij doelde hiermee op dienstverlening aan de huurders en de herstructurering van enkele wijken. Wel gaat Servatius bekijken welke herstructureringsprojecten kunnen worden verkocht.

Heipalen
De woningcorporatie bekijkt nog wat moet gebeuren met de 180 heipalen die inmiddels voor de campus in de grond geslagen zijn.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.