Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwbedrijven zeggen steeds vaker ‘nee’ wegens hoge bouwkosten

De bouwkosten stijgen hard en de zorgen om behoud van rendement nemen toe bij bouwbedrijven. Door de gestegen kosten zijn bouwbedrijven genoodzaakt steeds vaker ‘nee’ te zeggen, vooral tegen grote projecten met lange doorlooptijden. Dat stelt Jan van der Doelen sector specialist Building & Construction bij ING Sector Banking.

Bouwmaterialen zoals staal, hout en aluminium zijn in rap tempo duurder geworden. De naweeën van de coronacrisis en het recente Rusland-Oekraïne conflict zorgen voor verstoorde toeleverketens. Ook de energieprijzen zijn torenhoog waardoor beton en bakstenen duurder zijn. “Prijsstijgingen van meer dan 50 procent ten opzichte van een jaar geleden en gemiddeld 10 procent per maand komen voor”, zegt van der Doelen.

Geen afspraken meer voor lange termijn

Volgens de specialist is dit voor leveranciers steeds vaker een reden om geen afspraken meer te maken met hun afnemers voor de lange(re) termijn. “Bouwbedrijven doen nu hetzelfde bij hun opdrachtgevers. Vooral bij grote contracten wordt geen vaste prijs meer afgesproken. Dan gaat het om opdrachten met een lange doorlooptijd waar veel arbeid en materiaal voor nodig is.”

Loonkostenstijging

Naast de prijsstijgingen van materialen heeft de bouwsector ook te maken met een loonkostenstijging van gemiddeld 25 procent in de laatste vier jaar. Deze stijging is nodig geweest om een inhaalslag te maken op andere sectoren en om te voorkomen dat jong talent, vakmensen en IT’ers uitstromen.

Bezorgdheid bij bouwers

De (hard) stijgende kosten van materiaal en personeel zijn reden tot bezorgdheid bij veel bouwers. Van der Doelen: “In veel gevallen kunnen de hogere kosten nog wel worden doorberekend. Maar meer en meer zijn bouwbedrijven genoodzaakt ‘nee’ te zeggen. Vooral tegen de grotere projecten met lange looptijden. Nee zeggen kan goed zijn voor de beheersing van de risico’s, maar is slecht voor het bouwvolume. Dit kan maatschappelijk ongewenst zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om het bouwen van meer woningen.”

Dalen winstmarges

Hoewel nog steeds een verdere groei van de bouwvolumes in 2022 wordt voorzien, nemen de zorgen over de winstmarges toe. “Het dalen van de winstmarges kan door bouwbedrijven worden voorkomen door maximaal in controle te zijn over het bouwproces en de risico’s die hierin traditioneel schuilen. Bijvoorbeeld door het verder digitaliseren van de interne processen en informatievoorziening. Veel bedrijven werken al met zogenaamde informatieplatformen om snel op de hoogte te zijn van problemen in de lopende projecten.”

Verbeterd risicomanagement

Veel bouwers hebben hun risicomanagement sinds de financiële crisis verbeterd. “Dat heeft sommigen geen windeieren gelegd”, weet van der Doelen. “Winstmarges met dubbele cijfers zijn geen uitzondering meer. In de huidige situatie waarin de kosten hoog oplopen kan deze eerder opgedane ervaring met risicomanagement nuttig en ook nodig zijn.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Bouwbedrijven zeggen steeds vaker ‘nee’ wegens hoge bouwkosten

  • van Koll

    De bouwbedrijven hebben de laatste jaren ook nee gezegd tegen particulieren die hun woning willen “verbouwen” omdat ze genoeg werk om handen hadden.
    De particuliere opdrachtgever was helemaal niet in beeld.
    Dus nou komt alles helemaal “op zijn gat te liggen” als ik het goed begrijp.

    Het digitaliseren van interne processen zal geen winst opleveren. Dit gaat eerder geld kosten omdat er alleen maar wat zaken digitaal worden gemaakt die analoog sneller werken. (zoals dat overal het geval is momenteel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.