Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwbeurs 2009: Platform om balans te vinden

“Het vinden van de juiste balans tussen een gezonde leefomgeving en duurzame ontwikkeling; dat is tegenwoordig de grootste uitdaging voor de bouwsector. Vandaar dat het thema van de Internationale Bouwbeurs 2009 ‘Bouwen in balans’ is”, zegt ir. Maarten van Hezik, voorzitter van de adviescommissie Internationale Bouwbeurs. Het thema zal dan ook breed worden uitgedragen op de enorme beursvloer met duizend exposanten.

Uitdagingen
Volgens Van Hezik ziet de bouw zich voor meerdere uitdagingen gesteld: “We bouwen steeds meer op steeds minder ruimte: het binnenstedelijk bouwen vraagt logistiek een andere aanpak dan bouwen in een weiland. Daarnaast willen we in toenemende mate industrieel, flexibel en demontabel bouwen.”

“Dit levert een betere beheersing van het bouwproces op, waardoor de faalkosten dalen en de kwaliteit van het gebouw stijgt. Bovendien moet een gebouw gedurende de levensduur geschikt zijn voor meerdere functies, zodat flexibiliteit belangrijk is. Het is zoeken naar de juiste balans tussen al deze invloedsfactoren.”

Duurzaam in bestaande bouw
Duurzaam bouwen wordt daarnaast steeds belangrijker, met de nadruk op energiezuinig en gezond bouwen. “Het is alleen jammer dat de nadruk bij energiezuinig bouwen op nieuwbouw ligt, terwijl de bestaande voorraad 99 procent van de totale woningvoorraad in Nederland uitmaakt. We moeten dan ook investeren in energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw.”

“Reken de huurder voor dat die investering leidt tot een huurverhoging van pakweg 100 euro, maar een energiebesparing van bijvoorbeeld 200 euro. De energiekosten stijgen immers snel. Het gaat er uiteindelijk om de juiste balans te vinden tussen investeren en besparen. Op de Internationale Bouwbeurs zullen talrijke energiebesparende mogelijkheden zijn te zien en dat sluit mooi aan op het thema ‘Bouwen in balans’.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.