Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwconstructie en bouwmateriaal oorzaak brand

De combinatie van het gebruik van een open haard en de toegepaste bouwconstructie en bouwmateriaal is mogelijk de oorzaak van de brand in een huis in Soesterberg maandagmorgen. De brand in de houtskeletbouwwoning wordt nog nader onderzocht.

Het vuur ontstond maandagmorgen in een open haard en sloeg over naar de ruimte tussen de muren van de houten skeletwoningen. Uit voorzorg werden zes panden ontruimd. De brand was moeilijk te bereiken, omdat die ook tussen de spouwmuren en onder het dak zat.

Bouweisen
De woningen zijn gebouwd volgens een Amerikaans concept in de tijd dat de Amerikaanse militairen van de basis in Soesterberg moesten worden gehuisvest. Dit type woning is gebouwd met een houten skelet en veel houten plaatmateriaal.

Een houtskeletbouwwoning is in principe niet brandgevaarlijker dan een traditioneel gebouwde woning. De woningen moeten voldoen aan de geldende bouweisen voor bestaande woningen.

Instorting
Twee woningen zijn zwaar beschadigd en voorlopig onbewoonbaar geraakt. Echter, de bewoners van drie huizen konden niet terugkeren naar huis vanwege instortingsgevaar. De bewoners van de andere drie woningen mochten wel terug.

Bewoners wordt geadviseerd om de open haard niet te gebruiken en rookmelders in de woningen te plaatsen. De gemeente houdt contact met de bewoners over het onderzoek en de uitkomsten daarvan.

Bron: RTV Utrecht
Foto: Aneo Koning | RTV Oost

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.