Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwen in rivierbed mag weer

Woningbouw in het winterbed van de rivier. Een paar jaar geleden wilde de rijksoverheid daar niets van weten.

Na de hoge rivierwaterstanden in 1995 werden de uiterwaarden op slot gegooid. Inmiddels is dit standpunt genuanceerd want als er niets kan veranderen, belemmert dat ook noodzakelijke vernieuwingen. Plaatselijke overheden liepen hier al snel tegenaan.

Vijftien riviergemeenten, provincies, waterschap en de Radboud Universiteit werken nu samen aan het project Waalweelde. Dat houdt in dat er plannen worden gemaakt die leiden tot verlaging van het rivierpeil maar ook tot innovaties.

Oude riviergeulen kunnen opengelegd worden. Zo komt het landschap van vroeger weer terug en bovendien biedt dat grote kansen voor natuur en recreatie. Om dat te betalen willen de deelnemers van Waalweelde woningen bouwen op plekken waar dat kan. Dat levert geld op voor nieuwe natuur. Bovendien zijn de rivieroevers aantrekkelijke plekken. En er kan geëxperimenteerd worden met paalwoningen of drijvende huizen.

Inmiddels heeft het rijk plekken aangewezen langs de rivier waar gebouwd kan worden. Zoals de Bunswaard bij Weurt en het gebied tussen Waal en binnenstad bij Tiel. Ook de uiterwaarden tussen Druten en Boven-Leeuwen zijn zo’n gebied waar geëxperimenteerd mag worden met woningbouw. Een consortium ontwikkelt daar plannen die plaats moeten bieden aan bedrijven, natuur, toerisme en woningbouw.

Bron: De Gelderlander

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.