Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwend Nederland niet tevreden met pakket

Bij brancheorganisatie Bouwend Nederland heersen gemengde gevoelens over de crisismaatregelen dat het kabinet gisteren presenteerde om de gevolgen van de kredietcrisis voor de economie en de werkgelegenheid te helpen beperken. De organisatie heeft veel voorstellen gedaan en herkent het nodige terug in het maatregelenpakket van het kabinet.

“Wij zijn verheugd dat het kabinet versneld ongeveer twee miljard euro investeert in wegen, scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen. Het kabinet pakt het belangrijkste knelpunt met de grootste maatschappelijke impact echter niet aan: de inzakkende woningbouwproductie. Dat is een gemiste kans, omdat veel werkgelegenheid verloren dreigt te gaan, de mogelijkheid niet wordt benut om de economie langs die weg impulsen te geven en een forse achterstand wordt opgelopen bij het voorzien in de woningbehoefte.”

Inzakken woningbouwproductie
De overheid wil jaarlijks 80.000 nieuwe woningen om in de woningbehoefte te voorzien. Door de kredietcrisis blijft de realisatie daarvan ver achter. Zonder aanvullende maatregelen komt de woningbouwproductie in 2011 ruim onder de 60.000 woningen uit.

Inclusief de architecten, toeleveranciers, woninginrichters, hoveniers en vele anderen leidt die productieafname tot een verlies aan werkgelegenheid van naar schatting 40.000 arbeidsjaren.

Provincies
Het kabinet laat na de markt voor nieuwbouwwoningen een vraagimpuls te geven met betere garanties (verhogen NHG) of fiscale maatregelen (lagere btw, overdrachtsbelasting), waarmee vooral starters en doorstromers een steun in de rug zouden krijgen. De provincies hebben het overeind houden van woningbouwprojecten een veel hogere urgentie toegekend. Regionaal en lokaal worden plannen uitgewerkt met provinciale (en gemeentelijke) middelen.

Bouwend Nederland doet een beroep op het kabinet om snel met de provincies in overleg te treden ter bevordering van de uitwisseling van ideeën over de aanpak. Zo hoeft niet elke provincie vanaf ‘nul’ eigen plannen te bedenken. Tegelijk kan worden nagegaan hoe het kabinet provincies kan faciliteren (via garantstellingen, fiscale faciliteiten, een landelijke achtervang voor een eventuele aankoopgarantie van bestaande woningen en dergelijke) bij de realisatie van die plannen.

Versneld investeren
Bouwend Nederland is positiefover het plan van het kabinet om versneld te investeren in stadsvernieuwing (ISV/BLS) en monumenten en daarvoor € 400 miljoen te reserveren. Dat is echter volstrekt onvoldoende om de komende jaren de door het rijk beoogde woningbouwaantallen te halen.

Het kabinet steekt € 320 miljoen in het stimuleren van energiebesparende maatregelen, maar verzuimt vooralsnog om met een laag BTW-tarief de doelstellingen op dit terrein een extra impuls te geven. En dus is Bouwend Nederland benieuwd hoe aan die voornemens nadere invulling wordt gegeven.

Tot slot biedt de toezegging over versnelling van procedures met een crisis- en herstelwet nieuw perspectief voor een snellere bouwproductie. Bouwend Nederland is benieuwd naar de uitwerking van het voorstel.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Balkenende wil crisiswet voor de bouw
Duurzaam bouwen oplossing voor crisis
Nieuwbouwproductie op rand van afgrond
Huizen opkopen om woningmarkt vlot te trekken
Werkgevers en bouwbonden willen flink investeren
PvdA wil meer vaart achter bouwprojecten
Kamer: minder strikte milieuregels bouwprojecten
Bouwplannen gemeenten zijn levensgevaarlijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.