Ga naar hoofdinhoud
Bouwfysica

De bouwfysische uitdagingen van binnenisolatie

Anno 2023 is het isoleren van bestaande woningen en gebouwen relevanter dan ooit. De gasprijs, die jaren stabiel is gebleven, steeg naar historische hoogtes. Door stijging van deze woonkosten krijgen bewoners van woningen gebouwd voor 1970 het hierbij in het bijzonder zeer zwaar te verduren. In Nederland zijn dat in totaal bijna 3,6 miljoen woningen. Slechts een klein deel daarvan is op dit moment gerenoveerd en thermisch verbeterd. Bij een deel van deze woningvoorraad is buitengevelisolatie geen optie door bijvoorbeeld ruimtegebrek of doordat ze een historische status hebben, waardoor het bestaande gevelbeeld behouden moet blijven. Als een spouwisolatie niet mogelijk blijkt te zijn, kan binnenisolatie dan een goed alternatief zijn.

Bij binnenisolatie wordt een isolatielaag meestal gecombineerd in een voorzetwand in het interieur geplaatst en dit heeft een aantal positieve en negatieve effecten: de energiebesparing is, zeker bij ongeïsoleerde woningen, is aanzienlijk en het comfortniveau verbeterd drastisch, waarbij wel het woonoppervlak wordt verkleind. Tegelijkertijd levert het wel een aantal bouwfysische uitdagingen op met betrekking tot vocht dat in de woning aanwezig is.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.