Ga naar hoofdinhoud
Bouwfysica, Bouwtechniek

Geluidshinder na transformatie: hoe kun je het voorkomen?

Geluidshinder na de transformatie van bestaande gebouwen naar woningen is een onderschat risico. Er wordt dan ook doorgaans te weinig aandacht besteed aan geluidsisolatie. Hoewel de regelgeving geen zware eisen stelt, is het van groot belang om het ambitieniveau van de woonkwaliteit te behalen. Dit kan vervelende situaties met nieuwe bewoners voorkomen. Gelukkig zijn er ook in bestaande gebouwen diverse mogelijkheden om de geluidsisolatie te verbeteren.

De laatste jaren is het transformeren van bestaande gebouwen naar woningen steeds populairder geworden, onder andere door de grote leegstand van kantoorgebouwen en industriële panden en door de vraag naar betaalbare woningen. Sinds de inwerkingtreding van het Bouwbesluit 2012 zijn de eisen voor bouwakoestiek bij transformaties van utiliteitsgebouwen naar woningen behoorlijk versoepeld. Het doel van de overheid is om de grote leegstand van deze gebouwen terug te brengen door de regeldruk te verminderen. De vraag is echter wat de akoestische kwaliteit is of zou moeten zijn van een woning na transformatie? Worden bewoners van deze woningen voldoende beschermd?

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.