Ga naar hoofdinhoud
Bouwfysica

Harm Valk: ‘Bezemwagen trekt ook op voor de bestaande bouw’

Beter glas, kierdichting en betere ventilatie zijn voor veel bestaande woningen “grotere vissen” dan dikke pakken isolatiemateriaal. Een gesprek met Harm Valk, senior adviseur bij Nieman RI, over energiebesparing in de bestaande bouw, die minder vrijblijvend wordt. “De eerste partijen die dat nu herkennen zijn de banken en de verzekeraars.”

Om te beginnen met de stip op de horizon: een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050, hoe ziet dat eruit?

“De stip is niet ‘energieneutraal’, maar ‘COneutraal en circulair’. Bij ‘energieneutraal’ focus je alleen op de energiehuishouding van het gebouw en zeg je impliciet dat je alle energie die je voor dat gebouw nodig hebt, ín of aan dat gebouw wil opwekken. Dan ben je heel erg bezig met die warmtebalans. Bij de term ‘CO2-neutraal gebouw’ kun je ook de verduurzaming van de energielevering erbij betrekken en dan heb je een iets bredere scope. En daar gaat het om. Het is een drietrapsraket: een deel zit in vraagbeperking, een deel in rendementsverhoging – bijvoorbeeld een warmtepomp gebruiken in plaats van een ketel – en een deel in verduurzaming van wat je dan nog nodig hebt aan energie. Als je nu door je oogharen naar de energiebehoefte van gebouwen op dit moment kijkt, dan kun je zeggen dat je één derde mag overhouden.

https://www.bouwwereld.nl/bouwtechniek/bouwfysica/de-bouwfysische-uitdagingen-van-binnenisolatie/

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.