Ga naar hoofdinhoud
Bouwfysica

Zonnepanelen bemoeilijkten bluswerk bij brand in Arnhemse wijk Presikhaaf

Door een grote brand in een gerenoveerd huizenblok aan de Van Kinsbergenstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf op zondag 18 juni 2023 zijn acht woningen onbewoonbaar geworden. Het blussen bleek lastig, omdat de daken van de acht rijtjeswoningen bedekt waren met zonnepanelen. De brandweer kreeg het bluswater hierdoor niet goed bij de vuurhaard.

Een deel van de zonnepanelen werd weggehaald, maar dat kon niet bij de huizen waarin de brand woedde. “[De zonnepanelen] liggen als een paraplu over het dak heen, waardoor bluswater niet bij de brandhaard kon”, vertelt een woordvoerder van de brandweer. Om te voorkomen dat het vuur verder om zich heen greep, is het dak van de zesde woning open gezaagd. De woningen aan de Van Kinsbergenstraat zijn enkele jaren geleden gerenoveerd en energieneutraal gemaakt.

Cobra-systeem

Voor het blussen van deze brand is een speciaal blussysteem ingezet, Cobra-systeem, dat wordt gebruikt bij moeilijk bereikbare branden. Vanuit een van de huizen die aan de brand grenzen, wordt een gat in de muur gemaakt, om zo beter te kunnen blussen.

Schade

De brand begon in de middag, het nablussen ging door tot diep in de nacht. Gedurende de dag zijn meer dan tweehonderd brandweerlieden ingezet. Rond acht uur begon de brandweer met de sloop van enkele woningen. Anderhalf uur later kwam de melding dat de brand onder controle is. In de nacht van zondag op maandag moest de brandweer nogmaals uitrukken om na te blussen. Inmiddels zijn vier van de acht woningen gesloopt.

Hoe de brand kon ontstaan is nog onbekend.

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier Brandveiligheid

Brand in woningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf (foto: Persbureau Heitink).
Dossier

brandveiligheid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Zonnepanelen bemoeilijkten bluswerk bij brand in Arnhemse wijk Presikhaaf

  • Ernst Kleeblatt

    Moeten we nu gaan denken aan een combinatie van Zonnepanelen OP het dak, dan een Sprinkler ONDER het dak? Dit lijkt me voer voor specialisten om hier eens over te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.