Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwhistorisch archief online


Op de nieuw gelanceerde website mijnadres.org is een bouwhistorisch archief van het begin van de 19e eeuw tot 1980 beschikbaar. Historische informatie over bouwvergunningen, bouwtekeningen en bijvoorbeeld bezwaarschriften is gratis en zonder drempels in te zien.

Op dit moment zijn de bouwdossiers beschikbaar van de vijf initiatiefnemers: Het Gemeentearchief Rotterdam, Archief Eemland (regio Amersfoort), Streekarchief Land van Heusden en Altena, Stadsarchief Antwerpen en Stadsarchief Mechelen. Doel is uiteindelijk alle gemeentelijke bouwarchieven in Nederland en Vlaanderen beschikbaar te stellen.

Specifiek bouwdossier
De website is een ideale bron voor mensen die op zoek zijn naar een specifiek bouwdossier. Denk aan huiseigenaren of makelaars, aannemers, restaurateurs, projectontwikkelaars, coöperaties en architecten die op zoek zijn naar een specifiek bouwdossier. Vaak gaat het om een verbouwing van een pand, waarbij men verplicht is om een bouwtekening van het pand te hebben. Ook gemeentelijke hulpdiensten die in een noodsituatie inzicht in bouwconstructies moeten hebben

“Met de website willen we allereerst tegemoet komen aan de bezoekers die bij een archief langskomen om een bouwtekening op te vragen”, aldus Alice van Diepen, directeur van Archief Eemland. “Bij het aanvragen van een bouwvergunning is de aanvrager namelijk verplicht om een bouwtekening bij te sluiten. Voor panden van voor 1980 moet de aanvrager langsgaan bij de archiefinstelling van de gemeente waarin het pand staat. Dit hoeft vanaf nu dus niet meer.

Met de website bieden we de aanvrager de mogelijkheid om informatie over het bouwdossier op elk gewenst moment online in te zien en direct online een kopie van het dossier te bestellen. En wat het nog extra bijzonder maakt is dat de gebruiker ook zelf informatie kan toevoegen aan het online dossier. Zoals foto’s en bouwtekeningen van na de verbouwing.”

Bron voor bouwhistorisch onderzoek
Daarnaast is de website een uitkomst voor particulieren die geïnteresseerd zijn in de historie van hun huis en voor historici, stedenbouwkundigen, monumentenzorg en bijvoorbeeld studenten bouwkunde die zakelijk geïnteresseerd zijn. Met de samenvoeging van dossiers van meerdere gemeentelijke archieven worden nieuwe verbanden gelegd, bijvoorbeeld over het werk van een bepaalde architect of uit een bepaalde bouwperiode.

“Zo is het Rotterdam van voor en na de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld een periode waar veel interesse voor is.”, vertelt Van Diepen. “En ook hier kan de gebruiker zelf de gegevens verrijken. Zo wordt het bouwhistorisch archief van en voor iedereen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.