Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwpartijen roepen op tot maatregelen

Een consortium van vijftien partijen uit de bouwsector en de woningmarkt heeft een dringend beroep gedaan op politiek Den Haag om de woningmarkt vlot te trekken. De groep stelt een pakket van zes noodmaatregelen voor om een eind te maken aan de kaalslag in de bouw. Het pakket heeft de naam Nationaal Stimuleringspakket Woningmarkt gekregen.

Zes noodmaatregelen

Partijen die betrokken zijn bij de oproep, zijn FNV Bouw, Bouwend Nederland, NEPROM, CNV Vakmensen, Aannemersfederatie Nederland, BNA, IVBN, NVB, FOSAG-NOA, Hibin, NVTB, NL-ingenieurs, Vastgoedmanagement Nederland, Vastgoed PRO en VvE Belang. De maatregelen die zij op korte termijn voorstellen, zijn:

Normaliseren van de financieringsmogelijkheden van huizenkopers

Er moet meer ruimte komen voor banken om maatwerk te leveren bij het verstrekken van hypotheken.

Verbeteren van condities waaronder hypotheken verstrekt worden

Het Nederlandse systeem met uitsluitend hypotheekverstrekking via de banken blijkt in deze tijd uiterst kwetsbaar. Mogelijk kunnen pensioenfondsen en verzekeraars meer bij de hypotheekmarkt betrokken worden

Extra bijdrage aan startersleningen

Het consortium pleit er voor dat het Rijk het Stimuleringsfonds voor de volkshuisvesting (SVn) in de komende drie jaar jaarlijks aanvult met een bijdrage van 40 miljoen euro.

Tegemoetkoming voor doorstromers met een restschuld

Veel banken zijn niet bereid om de restschuld mee te financieren en als ze daartoe wel bereid zijn, dan is de rente over de meegefinancierde restschuld niet langer aftrekbaar.

Innovaties in energiezuinige woningen stimuleren

Volgens de partijen is de crisis het moment om de ontwikkeling en (ver)bouw van zeer energiezuinige woningen een impuls te geven, door daarvoor tijdelijk een energiepremie ter beschikking te stellen.

BTW op grond verlagen

In het begrotingsakkoord 2013 is een btw-verhoging naar 21% vastgesteld. Dat betekent dat ook de nieuwbouw fors in kosten zal stijgen en de concurrentiepositie ten opzichte van de bestaande bouw verslechtert.

Deeltijd-WW

Behalve bovenstaande zes maatregelen stellen de vijftien partijen tijdelijk een vorm van deeltijd-WW voor de bouwsector voor. Hiermee moet vakbekwaam personeel voor de komende jaren behouden worden, zodat er voldoende vakmensen zijn als de bouw weer aantrekt.

Bron en meer informatie: Bouwend Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.