Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwplannen ziekenhuizen in de kast

Ziekenhuizen koersen af op een bouwstop. Dit schrijft de Vereniging van Ziekenhuizen NVZ in een brandbrief aan minister Klink (volksgezondheid). Reden is de onduidelijkheid over het nieuwe bouwregime in de zorg.

Een van de belangrijkste problemen is de afwaardering van vastgoed in het nieuwe systeem waarin ziekenhuizen zelf opdraaien voor alle kosten van de bouw. Volgens recente richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaglegging in de Zorg (RJZ) moeten immateriële vaste activa volledig en direct worden afgeschreven.

Marktwerking
“Hierdoor worden ziekenhuizen door accountants min of meer gedwongen hun verlies te nemen”, schrijft NVZ-voorzitter Joan Leemhuis-Stout in de brief. In het verleden vergoedde het ministerie de kosten op basis van nacalculatie. Sinds 1 januari moeten ziekenhuizen deze zelf ophoesten en terugverdienen in het kader van de marktwerking in de zorg.

In totaal gaat het om 300 miljoen euro waarvan nog niet duidelijk is welk deel versneld moet worden afgewaardeerd. Bij een aantal ziekenhuizen zal dit leiden tot verliezen die het eigen vermogen overschrijden.

Extra lasten
Het probleem is dat ziekenhuizen in hun onderhandelingen met zorgverzekeraars moeten proberen de bouw- en bijkomende kosten terug te verdienen. Die zitten niet te springen om in de contracten voor het vrije deel van de ziekenhuismarkt de extra lasten te vergoeden.

Bron: Medicalfacts

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.