Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwplantoets IOB als eerste Kiwa gecertificeerd

Bouwplantoetsing IOB heeft afgelopen vrijdag het eerste volledige procescertificaat BRL 5019 van certificeringsbedrijf Kiwa gekregen. Met dit certificaat is IOB gerechtigd om bouwplannen te toetsen aan het bouwbesluit ten behoeve van de bouwvergunningverlening.

De gemeente kan er 100% op vertrouwen dat een aanvraag die gecontroleerd is door Bouwplantoetsing IOB voldoet aan het Bouwbesluit.

Officiële status
De gemeente hoeft de bouwaanvraag niet meer inhoudelijk te controleren en kan daardoor de bouwvergunning sneller afhandelen. Dit bespaart de aanvrager een hoop tijd en geld en vermindert de regeldruk, aldus IOB directeur Errol Ooft.

Door het behalen van de BRL 5019 certificering krijgt de toetsing die IOB uitvoert een officiële status en kan IOB bedrijven helpen bij het sneller verkrijgen van hun bouwvergunningen.

Regelgeving
Een van de problemen waar de bouwwereld mee te maken heeft is de complexe regelgeving. Dat uit zich met name bij de aanvraag voor een bouwvergunning. Je hebt daarbij te maken met verschillende overheden en aspecten zoals Provincie, Gemeenten en Waterschappen, architectuur en welstand, het bestemmingsplan, stedenbouw, omgevingsrecht en activiteitenbesluit, en het burenrecht.

Aan een voortraject om te komen tot een bouwvergunning gaat dus veel vooraf, maar als het dan eenmaal zover is dan is elk onnodig oponthoud heel vervelend en schadelijk. Dat leidt tot een toenemende kritiek op de overheid, waarbij men zich afvraagt, waarom het zo lang duurt. Door het toepassen van gecertificeerd bouwplantoetsing toetst IOB de bouwplannen vooraf aan het bouwbesluit op de onderwerpen Algemeen bouwkundig, Constructief, Brandveiligheid, Bouwfysica en E? installaties. Daarnaast vervult IOB een coördinerende rol tussen architect en gemeente.

Totaal engineeringtraject
De bouwplantoetsers van IOB hebben ervaring opgebouwd in zowel de woningbouw, als ook in de industrie, utiliteitsbouw en hoogbouw. De kennis op verschillende specialisatie gebieden zoals civiele techniek, constructie, brandveiligheid, bouwfysica, installaties, milieu en vergunningscoördinatie is aanwezig.

Door alle kennis en de BRL 5019 certificering heeft IOB alles onder een dak om het totale engineeringtraject te verzorgen. Zo is Bouwplantoetsing IOB uw gids in de lastige wereld van de bouwregelgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.