Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwprof moet meer weten over brandveiligheid


Studenten van bouwgeoriënteerde opleidingen moeten meer weten over brandveiligheid, brandverloop en de wisselwerking tussen brand en gebouw. Maar ook in de praktijk werkende architecten, civiel ontwerpers, installatietechnici en andere bouwdeskundigen.

Dat zei ir. Ynso Suurenbroek vandaag bij zijn installatie als lector Brandveiligheid bij hogeschool Saxion in Enschede. “Brandprofessionals kunnen niet zonder kennis van bouwkunde, bouwdeskundigen niet zonder kennis van brand.”

Het Saxion lectoraat ‘Brandveiligheid in de bouw’ wil niet alleen kennis verzamelen, maar zal ook nieuwe kennis ontwikkelen en voor de bouwpraktijk beschikbaar maken. Het lectoraat gaat onafhankelijk en praktisch georiënteerd onderzoek doen naar brand en het brandverloop van grote en complexe gebouwen. Daar is de urgentie het hoogst.

Bij deze categorie gebouwen worden veel nieuwe materialen gebruikt die bij brand de rook giftiger, zwarter en brandbaarder maken. Ook de manier van bouwen, met steeds grotere constructies en overspanningen, maakt de tijdsduur dat de brandweer veilig kan werken steeds kleiner. Suurenbroek: “De regels zijn weliswaar te toetsen, maar je kunt met de regels in de hand nog geen brandveilig gebouw neerzetten. Een aantal bouwregels staat zelfs haaks op praktische brandbestrijding.”

Loket brandveiligheidsvraagstukken
Bij het onderzoek door het lectoraat worden docenten, studenten en deskundigen uit het bedrijfsleven met elkaar verbonden. De verzamelde kennis en de resultaten uit onderzoek worden uiteindelijk ingebed in de opleidingsprogramma’s vanonder andere Bouwkunde, Civiele Techniek, Stedenbouwkundig Ontwerpen, Vastgoed & Makelaardij, en Facility Management. Het lectoraat moet als loket voor alle brandveiligheidsvraagstukken in de bouw gaan fungeren, en ruimte bieden voor het – ook internationaal – uitwisselen van ervaringen en inzichten.

Voor een groot deel wordt het lectoraat extern gefinancierd: de Ministeries van BZK en VROM, waaronder de Rijksgebouwendienst, dragen vier jaar bij aan de kosten. Ook de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid, Verbond van Verzekeraars, Vereniging van Brandveiligheid Adviseurs, AFG-Group, Rockwool en Vetrotech/Saint-Gobain leveren een aanzienlijke financiële bijdrage. Bovendien zijn het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid en de Stichting Bouw Research partners van het lectoraat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.