Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwsysteem Holz100 c2c gecertificeerd

Het massiefhouten bouwsysteem Holz100 heeft een gouden cradle to cradle certificering gekregen. Het bouwsysteem wordt volledig milieuvriendelijk geproduceerd uit herwinbare grondstoffen en is recyclebaar. Importeur Bouwpuur zegt dat Holz100 wereldwijd het eerste constructieve bouwsysteem is dat een dergelijk certificaat heeft behaald.

Certificering
Holz100 is ontwikkeld door de Oostenrijker Erwin Thoma en wordt in Nederland geïmporteerd door Bouwpuur in Roosendaal. Het hele productieproces is nauwkeurig in kaart gebracht door MBDC / EPEA, de bureaus die de C2C certificering hebben toegekend. Er wordt gebruik gemaakt van Europees hout, dat wordt gekapt in PEFC gecertificeerde bossen. Na afloop van de levensduur van een gebouw kunnen de Holz100 panelen gedemonteerd worden en weer geschikt gemaakt worden voor hergebruik.

In verhouding tot andere bouwmaterialen en bouwsystemen scoort Holz100 positief op het gebied van thermische isolatie, brandbestendigheid, geluidsdemping, geluidsisolatie, bescherming tegen hoogfrequente straling en bouwtijd.

Deuvels
Voor daken, wanden en vloeren worden massieve houten panelen op maat gemaakt en op de bouwlocatie geassembleerd. De panelen zijn voor 100% uit hout gemaakt, zonder lijm of nagels. Zonder toevoeging van andere constructieve elementen kan er tot 10 verdiepingen hoog gebouwd worden.

De kern van de Holz100 panelen is een rij balken. Tegen deze balken worden aan beide zijden houten planken met steeds wisselende looprichting bevestigd. Hierbij wordt geen lijm of ijzer gebruikt, maar houten deuvels.

De deuvels worden vooraf gedroogd. Als ze door de hele dikte van het paneel zijn geslagen, nemen de deuvels het restvocht op van het hout. Het gevolg: een oersterke verbinding die niet of nauwelijks werkt.

Film
Bekijk hier een Duitstalige film over het bouwsysteem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.