Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwtechniek opnieuw ontdekt

De Vughtse architect Rob van Hove hoopt volgend jaar zijn eerste gebouw Metller autodemontage neer te zetten, volgens een eeuwenoude bouwmethode, die hij nieuw leven inblaast. Zijn inspiratiebron is Antoni Gaudí de architect van de beroemde kerk Sagrada Família, in Barcelona.

Het ellipsvormige, 14 meter hoge kantoor van Mettler wordt opgetrokken rond een opgeblazen ballon van kunststof, die bespoten wordt met laagjes beton. Als de beton laag voor laag is uitgehard, is het een kwestie van de ballon leeg laten lopen. Er ontstaat dan een stevig gebouw, zonder dat er staal als wapening in de schil aan te pas komt. Met de nieuwe technologie heeft Van Hove een plaatsje verworven in de top-100 van meest innovatieve technieken. De betonballonmethode maakt het mogelijk koepelgewelven te maken van beton. Daarmee maakt een in onbruik geraakte bouwvorm zijn rentree. Eeuwenlang domineerden koepelgewelven de bouwkunst.

De Vughtse eigenaar van Arcom Architecten begon twaalf jaar geleden met een eerste kleinschalige proef, waarbij hij een tussen platen ingeklemd balonnetje oppompte en bedekte met beton.
“Ik was net terug uit Barcelona en onder de indruk van de sierlijke booggewelven die architect Antoni Gaudí had gemaakt voor de
Sagrada Família Door hem ben ik geïnspireerd.” Helemaal nieuw is de vinding van Van Hove overigens niet. “Een Amerikaans bedrijf bouwt al jaren koepelconstructies met behulp van een ballon. Maar zij veranderen de vorm van de ballon niet. Zij zijn vormvolgend, ik vormgevend. Door insnoeringen kan de ballon in elke gewenste vorm worden geperst. Daarmee ontstaan sterkere constructies, een grotere ontwerpvrijheid en wordt architectuur met gewelfbouw mogelijk.” Met de betonballon kunnen volgens Van Hove zowel parkeergarages, als woon- en kantoortorens worden gebouwd. De architect denkt met de huidige aandacht voor het milieu een sterk wapen te hebben. Het kantoor voor Mettler Autodemontage in Schijndel moet het begin worden van een bescheiden revolutie in de bouwwereld.

Bron en foto: Brabants Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.