Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwvakkers willen minder werken

Bouwvakkers willen minder werken (2,5 uur per week minder dan ze nu doen). Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van 2007. Gemiddeld willen werkende Nederlandse mannen 1,4 uur per week minder werken dan ze volgens hun contractuele arbeidsduur doen. Werkende vrouwen willen gemiddeld 0,2 uur per week minder werken. Voor mannen en vrouwen samen komt dit neer op de wens om 0,9 uur per week minder te willen werken. De optimale werkweek lijkt er een van 25-28 uur te zijn. Werknemers in die categorie zijn het meest tevreden met het aantal uren in hun contract.

De gegevens uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van 2007 worden vandaag bekend gemaakt tijdens het Symposium Monitoring van Arbeid van TNO te Amsterdam. De NEA wordt elk jaar – door TNO en CBS – gehouden onder een representatieve steekproef van circa 25.000 Nederlandse werknemers.

Weinig contractuele uren
Vergeleken met andere Europese landen worden er in Nederland weinig contractuele uren gemaakt. Uit de NEA blijkt dat werknemers in 2007 volgens hun contract gemiddeld 31,8 uur werkten en dat ze 30,9 uur wilden werken. Bouwvakkers willen 2,5 uur per week minder werken. Hetzelfde geldt voor ICT-ers en een aantal industriële beroepen. Aan de ander kant van het spectrum is te zien dat met name schoonmakers (3,5 uur per week), vrachtwagenchauffeurs (3,1 uur), horecapersoneel (2,5 uur) en bejaarden- en kinderverzorgers (1,6 uur) méér willen werken

De belangrijkste motor achter meer of minder willen werken is het aantal uur dat men contractueel al werkt. Werknemers met een 0-aanstelling (veelal oproepkrachten) willen bijna 14 uur per week méér werken. Werknemers die contractueel meer dan 40 uur werken, willen ruim 9 uur minder werken. De optimale werkweek lijkt er een van 25-28 uur te zijn. Werknemers in die categorie zijn het meest tevreden met het aantal uren in hun contract.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.