Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwvergunning anders

Bureau Bouwplantoetsing, een initiatief van Cauberg Huygen Raadgevende Ingenieurs en SATIJNplus Architecten, mag als een van de eerste private partijen bouwaanvragen toetsen t.b.v. verkrijging van de bouwvergunning. De nieuwe regeling leidt tot kwaliteitsverbetering, levert tijdwinst op en vermindert de kosten.

Bureau Bouwplantoetsing heeft op 25 september jl. in het kader van de nieuwe certificeringsregeling, uit handen van minister Vogelaar het kwaliteitscertificaat bouwplantoetsing ontvangen. Dit betekent dat vanaf heden niet alleen gemeenten, maar ook Bureau Bouwplantoetsing, als private partij, bouwplannen kan gaan toetsen. Opdrachtgevers kunnen een toetsingsrapport van Bureau Bouwplantoetsing als bijlage bij de bouwvergunningaanvraag voegen. Dit levert tijdwinst op; de proceduretijd wordt namelijk verkort doordat de gemeente niet meer zelf hoeft te toetsen. Daarnaast kan een gecertificeerde bouwaanvraag ook leiden tot vermindering van de legeskosten; hiertoe neemt het bureau voor de opdrachtgever het initiatief. Tenslotte betekent toetsing door een gecertificeerde partij een extra kwaliteitsgarantie; de gemeente toetst steekproefsgewijs, terwijl een gecertificeerd bureau alle onderdelen van het plan controleert.

Bureau Bouwplantoetsing kan al in een vroeg stadium van het ontwerpproces ingeschakeld worden voor het toetsen van onder andere het voorlopig ontwerp. Door deze vroege toetsing minimaliseert het bureau het risico dat de uiteindelijke bouwaanvraag op onderdelen niet voldoet aan het Bouwbesluit. De gecertificeerde bouwaanvraag doet het bureau pas op basis van de uitvoeringsstukken; de laatste stand van zaken dus. Door voorkoming van dure wijzigingswerkzaamheden verlaagt Bureau Bouwplantoetsing de faalkosten en treedt er geen tijd- (en rente)verlies op bij de verlening van de bouwvergunning.

Bron: Bureau Bouwplantoetsing

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.