Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwwebinar: luchtdichting wordt onderschat

Architecten en bouwbedrijven onderschatten regelmatig de kosten en de moeilijkheidsgraad van luchtdicht bouwen. Terwijl nieuwe gebouwen wel aan strenge eisen op dit gebied moeten voldoen. Dat bleek tijdens de live-uitzending van het webinar Beter Luchtdicht Bouwen op 24 april. Het webinar is kosteloos terug te kijken.

Veel onbekendheid over luchtdicht bouwen

De bouwfysische, thermische en ventilatietechnische redenen voor het luchtdicht bouwen zijn niet breed bekend in de bouw, terwijl het Bouwbesluit wel een hoge luchtdichting van gebouwen voorschrijft en het zelfs een essentieel onderdeel is van de prestaties die passiefhuizen en laagenergiehuizen moeten leveren. Vanuit de studio in Amsterdam gaf Harry Nieman, coauteur van het standaardwerk Luchtdicht Bouwen en lid van de NEN-normcommissie, uitleg.

Onvoldoende verdieping in materie

Arjan van Termeij toonde beelden van foute verankeringen, onjuist geplaatste boorankers en nutteloze luchtdichtingsmaterialen. Van Termeij, die was uitgenodigd omdat hij door het hele land adviseert over de juiste manier van luchtdichten, gaf ook aan wat de belangrijkste reden is dat het zo vaak fout gaat: ontwerpers en architecten verdiepen zich niet in de materie en duiden losjes aan waar zo ongeveer de afdichting moet komen. Gedurende de voorbereiding van een bouw wordt zelden opgemerkt dat hier speciale voorzieningen nodig zijn. Dat blijkt pas in de uitvoeringsfase, waardoor verwarring ontstaat over extra hoge kosten en de manier van appliceren.

Praktische tips

Johan Wissink, uitvoerder bij het Rijssense aannemersbedrijf Vastbouw, liet vervolgens zien hoe het wel kan. Vastbouw deed in de afgelopen twintig jaar veel ervaring op met luchtdichtbouwen bij de bouw van lager-energiewoningen in Duitsland. Op dit moment realiseert Vastbouw een tamelijk groot passiefhuizenproject in Baarn. Wissink noemde veel praktische tips voor aannemers bij een dergelijk project.

Ruim 300 kijkers

Het webinar, georganiseerd door Eisma Bouwmedia, werd door 220 bezoekers die zich daarvoor hadden ingetekend live gevolgd op hun computer. Zij konden vragen stellen die door een team van moderators werden beantwoord of rechtstreeks tijdens de uitzending bij de sprekers terecht kwamen. Eisma-hoofdredacteur Jan Maurits Schouten was gespreksleider. Na de uitzending bekeken nog eens 109 personen de uitzending. Het webinar blijft online beschikbaar.

Het Eisma Bouwmedia webinar werd mede mogelijk gemaakt door De Kracht van de Combinatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.