Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brancheorganisatie wil verbod hardhout

De voorzitter van de werkgroep MVO van de WVB (ondernemersvereniging in vastgoed onderhoud), Jan Bouw, heeft op de BouwRai in Amsterdam aangekondigd dat hardhout voor woningen niet meer nodig en gewenst is.

Verbod
Jan Bouw hield zijn inleiding in een seminar, samen met TNO en Stichting Bouwresearch (SBR), over duurzaam vastgoedonderhoud. Volgens Bouw moet er een verbod op hardhout komen, aangezien er een kwalitatief goed en duurzaam alternatief met vurenhout voorhanden is.

De groeitijd van hardhout overtreft de gebruiksduur, als gevolg waarvan de wereldvoorraad snel uitgeput raakt. De WVB heeft nu met een kozijnfabrikant de kennis van vuren opnieuw ontwikkeld en introduceert de mogelijkheid daar geheel op over te stappen.

Onderhouden
De WVB stelt ook voor om bestaand materiaal niet meer te slopen of te verwijderen, maar in alle gevallen te behouden. Onderzoek van OTB (TU Delft) bevestigt ook wetenschappelijk dat onderhouden van materiaal duurzamer is dan vervangen door nieuw materiaal, ook al is dat kwalitatief soms beter.

De WVB bedrijven beschikken ook over een keurmerk en zijn daardoor in staat een volledige garantie af te geven voor de levensduur, op basis van een vooraf vastgesteld onderhoudsplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.