Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Branden bij zonnepanelen door onvakkundige verbindingen

De verbindingen bij indaksystemen vormen het grootste risico op branden bij zonnestroominstallaties. De voornaamste oorzaak is het combineren van verschillende merken stekkers van hetzelfde type en het onvakkundig verbinden van stekkers aan kabels. Dat zegt TNO, dat 23 brandincidenten met zonnepanelen onderzocht.

TNO pleit voor meer eisen aan ventilatie, minimale afstand van de panelen tot dakmaterialen en het verbieden van mixen van verschillende merken stekkers en contrastekkers.

Verschillende merken

Volgens het onderzoek zou ongeveer een derde van de branden optreden bij in-dak PV-systemen. Schade-experts schatten dat echter op 80 tot 90 procent.

Verwacht wordt dat veel problemen ontstaan wanneer een stekker van het ene merk verbonden wordt met een contrastekker van het andere merk. Dit kan leiden tot overgangsweerstanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk brand. Dit komt voor als de installateur een kabel over langere afstand moet aanleggen en een (contra)stekker aan die kabel verbindt die van een ander merk is dan die van het paneel. Het onvakkundig monteren van stekkers kan tot soortgelijke problemen leiden.

Certificering

Daarnaast zou er gekeken moeten worden of het certificaat Zonnekeur en andere certificaten aangescherpt moeten worden. Op dit moment moet één medewerker per bedrijf dit certificaat in bezit hebben, maar er zou bekeken moeten worden of niet alle werknemers zo’n certificaat moeten behalen. Daarbij moet worden afgewogen of verzwaring van de eisen niet tot minder gecertificeerde bedrijven leidt vanwege de toegenomen kosten en daarmee wellicht averechts werkt.

Ook moet er een multidisciplinair stress-test onderzoek gedaan worden met waarheidsgetrouwe PV-installaties op testdaken. Hierdoor zou het de condities voor temperatuur, instraling en beschaduwing kunnen testen. Ten slotte roept het onderzoeksbureau op om een commissie in het leven te roepen om de problematiek aan te pakken. Om deze aanbevelingen te kunnen realiseren, zouden er publieke middelen voor gereserveerd moeten worden.

Reacties

Techniek Nederland en Holland Solar kunnen zich vinden in een aantal aanbevelingen die TNO doet om brandincidenten in de toekomst te voorkomen, maar plaatsen ook enkele kanttekeningen. Zo wijzen ze erop dat het niet wenselijk is dat bouwbedrijven die niet beschikken over kennis van elektrotechniek deze installaties plaatsen. De brancheorganisaties missen deze constatering in het rapport van TNO.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat snel met de NEN overleggen of de normen voor elektrische installaties op daken moeten worden aangepast.

Lees hier het gehele rapport.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.