Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Brandveiligheid gebouwen onder druk’

Nog steeds verschillen de eisen voor brandveligiheid van gebouwen per gemeente, ondanks het landelijk Gebruiksbesluit Gebouwen dat eind vorig jaar van kracht werd. Met die richtlijn hadden de eisen ten aanzien van de brandveiligheid landelijk uniform moeten zijn. Dat blijkt nog steeds niet het geval.

Elementaire eisen
Plaatselijke handhavers van het Gebruiksbesluit kennen lang niet allemaal de elementaire eisen waaraan brandveiligheidinstallaties moeten voldoen. Bovendien laat het Gebruiksbesluit nog heel wat ruimte voor specifieke lokale eisen. Die ruimte is bewust door het ministerie van VROM gecreëerd.

Die plaatselijke bepalingen zijn echter lang niet altijd een verbetering van de brandveiligheid. Met de invoering van het Gebruiksbesluit valt een groot aantal gebouwen buiten de verplichting een gebruiksvergunning te hebben. Ze hebben slechts een meldingsplicht. En dat terwijl toezicht en controle zelfs bij vergunningplichtige gebouwgebruikers in veel gevallen achterwege blijft.

Voorbeeld: kinderdagverblijf
Een voorbeeld waar voorschriften en de praktijk elkaar tegenspreken, is een kinderdagverblijf. In het nog geen drie jaar oude pand waarin het kinderdagverblijf is gevestigd, kan de destijds geplaatste brandmeldinstallatie niet opnieuw worden gecertificeerd door het branddetectiebedrijf, want er zitten maar twee ‘slow-whoops’ in het gebouw.

In ieder lokaal moet zo’n melder worden geïnstalleerd om het minimaal voorgeschreven geluidsniveau te kunnen bereiken. Maar de plaatselijke brandweer zegt dat er genoeg detectoren aanwezig zijn en er voldoende geluid bij alarm is. Dus de vergunning wordt verleend. Het NCP-erkend branddetectiebedrijf staat dan met lege handen, terwijl het gewoon de voorschriften aanhoudt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.