Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brandveiligheid moet architectonisch benaderd

Brandveiligheid en vluchtwegbenadering moeten architectonisch worden benaderd. Dat meent architect Maarten Douwe Bredero uit Deventer. Hij constateert dat in menig gebouw vluchtwegen pas worden aangelegd als het ontwerp gereed is. Hij wil dat al tijdens het ontwerp rekening wordt gehouden met brandveiligheid.

Zodra brand uitbreekt trachten mensen een pand te verlaten via een voor hen bekende weg. Vluchtwegen en nooduitgangen vallen daar niet onder en bovendien worden deze regelmatig geblokkeerd.

Dagelijkse circulatie
Bredero wil dat vluchtwegen voortaan in de dagelijkse circulatie worden opgenomen. De vluchtmogelijkheden worden daardoor logischer en wellicht hoeven er dan minder ontruimingsoefeningen gehouden te worden.

Ook onder brandweermensen wordt het onderwerp nog niet op juiste waarde geschat. Preventisten toetsen de brandveiligheid meestal achteraf, als het ontwerp gereed is.

Laag en open
Bij de bouw van het pand van het ministerie van Sociale Zaken was brandveiligheid wel tijdens het ontwerp een issue. Bredero was betrokken bij het ontwerp van een bioscoop in Hengelo. Het gebouw is zo laag en open mogelijk gemaakt en de brandweer kan rondom het pand aanrijden. Hij constateert dat brandveiligheid een intentie van zorg en investeren vergt.

Bron: MDWeekly.nl | Brand&Brandweer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.