Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

“Brandveiligheid tijdens renovatie verdient meer aandacht”

Vanaf 1 januari 2021 worden de bouwregels aangescherpt. Een van de maatregelen is een verplichte veiligheidscoördinator in de bouw. Dit naar aanleiding van een dodelijk ongeval in Den Haag en een hijsongeval in Alphen aan de Rijn.

De nieuw aan te stellen veiligheidscoördinator in de bouw zal zich onder meer de vraag moeten stellen of tijdens de bouwfase de brandveiligheid van een te renoveren gebouw voldoende gegarandeerd is. Prof. dr. ir Jos Lichtenberg is blij met die aandacht want hij constateert dat er in de praktijk nog wel eens wat mis gaat tijdens renovaties.

Meer weten over brandveiligheid? Bekijk hier de bouwwebinar Voorkom een gevelbrand.

‘Heeft de bouw/verbouw inclusief tijdelijke hulpconstructies en bouwplaats-inrichting invloed op de brandveiligheid, de vluchtroutes, en de opstelplaatsen voor hulpdiensten in en om het in gebruik blijvende pand?’ is een van de vijf vragen van de zogeheten risico-matrix. Zodra een daarvan met ja wordt beantwoord, moet de vergunningplichtige een uitgebreidere risicomatrix invullen.

Verhoogde kans op brand

Lichtenberg: “De renovatiefase is een gevaarlijke periode, die weliswaar relatief kort is, maar wel een met een verhoogde kans op brand. Denk aan de branders van dakdekkers, het afbranden van verf en aan laswerkzaamheden. Daarbij worden diverse materialen vaak zo dicht mogelijk bij het werk opgeslagen, dus vlak langs de gevel. Er staan containers met afval, met het risico op brandstichting. En vluchtroutes worden geregeld geblokkeerd door de opslag van materialen en dergelijke.”

Voor Lichtenberg is dat reden om te reageren op de internetconsultatie over de voorgenomen wijzigingen van Wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving. “Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s van brand. Als hoogleraar voel ik het als mijn taak om dat waarschuwende vingertje op te heffen en een beetje het geweten te zijn op dit gebied.” Reageren kan overigens nog tot en met zaterdag 21 maart.

Onderzoek naar brandveiligheid

Meer over Lichtenbergs visie op en onderzoek naar brandveiligheid in de bestaande bouw leest u binnenkort in de Bouwspecial Brandveiligheid van Bouwwereld.

Bestel hier de Bouwspecial Brandveiligheid van 2019:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.