Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brandveiligheid veehouderijen baart zorgen

De Dierenbescherming maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal grote stalbranden in ons land. Een korte inventarisatie van de Dierenbescherming toont een sterke jaarlijkse toename.

Voorschriften
Opmerkelijk is dat de brandveiligheidsvoorschriften zich uitsluitend concentreren op de veiligheid voor mensen. Die voorschriften staan onder andere in het Bouwbesluit van het ministerie VROM.

Veelgehoorde oorzaken zijn kortsluiting en laswerkzaamheden en ook brandbaar isolatiemateriaal is in geval van overslaand vuur fataal.

Initiatief
De Dierenbescherming neemt het initiatief en nodigt de ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en LTO-Nederland, uit om te praten over een drastische verbetering van de brandpreventie.

Zo moeten veestallen een aparte categorie worden, waarvoor strengere regels gelden met betrekking tot gebruik van brandwerende materialen en voorzieningen voor brandpreventie en -bestrijding.

Update 15-07-2008

De Noord-Hollandse afdeling van de Partij voor de Dieren. Vee- en dierenverblijven moeten beter worden beschermd tegen brand. In de huidige brandveiligheidsvoorschriften en bouwbesluiten worden dieren gezien als productiemiddelen en dat moet veranderen.

De partij wil dat het provinciebestuur organisaties aanspoort om maatregelen te nemen. Ook wil de Partij voor de Dieren dat de provincie bij de ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken en bij gemeenten aandringt op aanpassingen in het Bouwbesluit en bouwverordeningen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.