Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Braziliaans verband in entreegevel

Een grondige renovatiebeurt heeft het energielabel van kantoorgebouw Sequoia van G naar A getild. Bij de nieuwe geveldelen bij de entree is onder meer ClickBrick in Braziliaans verband toegepast.

Het voormalige Philips-terrein in Apeldoorn wordt door eigenaar Merin gerevitaliseerd. Vanwege zijn prominente ligging aan de Laan van Malkenschoten is het vierlaagse gebouw Sequoia als eerste gerenoveerd.

Combinatie van glas en steen

Hierbij is de oorspronkelijke vliesgevel met groene beglazing vervangen door een combinatie van glas en steen in een gesloten, een halfopen en een transparante uitvoering. Voor de gesloten en halfopen nieuwe geveldelen koos architect Arnold Homan van Inbo voor de ClickBrick®, een C2C-product van Daas Baksteen uit Zeddam. Droogstapelen is de reguliere verwerking van deze steen, waarbij rvs-strips in de daarvoor bedoelde groeven voor de onderlinge verbinding zorgen. De strengpersstenen zijn dankzij een nabewerking extreem maatvast en omdat ze zonder voegen verwerkt worden, is er geen sprake van maattoleranties. In de verwerking is het exact aanhouden van lagenmaten dan ook van groot belang om onnodig zagen van stenen te voorkomen.

Open en halfopen

Naast het halfsteens verband heeft Homan ook een zogenoemd Braziliaans verband toegepast. Hierbij worden de stenen telkens een klezoor van elkaar vrij gehouden. Zo ontstaat een deels doorzichtig geveldeel, waarachter kozijnen voor de geveldichting zorgen. Daarin zijn naar binnen draaiende ramen opgenomen om schoonmaken mogelijk te maken. Bij dit verband is de gebruikelijke onderlinge verbinding met rvs-strips niet mogelijk. Daarom zijn de stenen verlijmd. Voor de stabiliteit van deze gevelvlakken zijn stalen kokerprofielen 60 x 40 mm gebruikt die zo zijn verdeeld dat deze achter de gestapelde stenen wegvallen.

Een uitgebreid artikel over dit project verschijnt in Bouwwereld 9.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.