Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BREEAM-certificaat voor nieuw onderwijscentrum Tilburg

Het ontwerp van de nieuwbouw van Tilburg University, het Onderwijs & ZelfstudieCentrum ‘OZC’, is gecertificeerd met het BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat Excellent. Het ontwerp van het gebouw heeft een score van 80,95% behaald. De ontwikkeling en realisatie van dit 11.000 m2 tellende onderwijsgebouw is voor rekening van VORM.

Opdrachtgever Tilburg University zette in op een duurzaamheidslabel ontwerp en uitvoeringscertificaat BREEAM excellent. Dit keurmerk wordt alleen toegekend bij zeer goede duurzaamheidsprestaties en is de op een na hoogste certificering. VORM was samen met partner KAAN Architecten grotendeels verantwoordelijk voor het integreren van deze duurzaamheidseisen in het ontwerp. Er is tijdens de ontwerpfase veel aandacht besteed aan energieprestaties en duurzaamheidsthema’s, maar ook in het doorvoeren in de uitvoering als bouwende partij.

Duurzaamheid in de praktijk

Enkele genomen duurzaamheidsmaatregelen zijn: hergebruik van grondstoffen in betonwerk, het opvangen van hemelwater en infiltreren in het terrein, het toepassen van een WKO installatie (Warmte- en Koude opslag), aanleg van zonnepanelen, scheiding van het afval, zowel tijdens de bouw als tijdens het (toekomstige) gebruik en het toepassen van duurzame materialen.

Ook bouwterrein voldoet aan BREEAM-eisen

Edwin van den Berg, Uitvoerder VORM laat weten: “Met het ontwerp van het bouwterrein is er rekening gehouden met de BREEAM-eisen. De bouwketen zijn voorzien van ledverlichting en waterbesparende voorzieningen. Met betrekking tot de omgeving zijn overlast beperkende maatregelen geïntegreerd, zoals bijvoorbeeld het voorzien van bouwhekken van groen fencedoek, zodat deze wegvallen in de omgeving, lichtmasten welke voorzien zijn van groene verlichting om lichtvervuiling tegen te gaan, alsmede extra sanitaire en toegangsvoorzieningen voor invalide bezoekers en douchevoorzieningen voor de bouwmedewerkers.”

100% scheiding bouwafval

“In de bouwfase scheidt VORM het bouwafval 100% op de bouwplaats in een tiental hoofdgroepen, waardoor het gesorteerd wordt aangeleverd bij de afvalverwerker,” vervolgt Van den Berg. “Dit heeft niet alleen een duurzaamheidsinvalshoek maar is ook nog kostenbesparend.”

Rekening houden met beschermde dieren

“Op Ecologisch gebied is een werkplan opgezet door deskundigen waarbij tijdens de uitvoering van de bouw rekening wordt gehouden met (beschermde) dieren zoals amfibieën, broedvogels en vleermuizen, dit om te voorkomen dat deze dieren last hebben van de werkzaamheden en andersom dat het werk last heeft van deze dieren,” besluit Van den Berg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.