Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brinkman: Vertrouwenspakket nodig

Volgens Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman is de Nederlandse economie gebaat bij investeringen. Na de maatregelen van nationale en internationale autoriteiten voor de financiële sector is het nu nodig dat de reële economie een impuls krijgt. Daarom zou het goed uitpakken als de overheid het lagere btw van 6 procent (tijdelijk) van toepassing verklaart voor bouwactiviteiten en ook projecten versneld laat uitvoeren. Het betreft op korte termijn te realiseren investeringen met een maatschappelijke impact rond energiebesparing, water, stedelijke vernieuwing en openbaar vervoer.

Vertrouwenspakket
Om ongewenste effecten van de kredietproblematiek te ondervangen, is een vertrouwenspakket aan aanvullende investeringen nodig in de economie in het algemeen en in de bouw in het bijzonder. Volgens Brinkman zijn er twee redenen voor deze investeringsimpuls: de bouw is een economische motor en elke euro in de bouw is voor 100 procent een investering in de eigen economie.

Bouwend Nederland stelt voor om het btw-tarief tijdelijk van 19% naar 6% te verlagen voor verbouw-, renovatie-, onderhoud- en energiebesparinginvesteringen in de gebouwenvoorraad, en ook voor nieuwbouw van woningen.

Revolverend fonds
Bouwend Nederland is verder voorstander van een revolverend fonds waarmee leningen tegen een aantrekkelijke rente kunnen worden verstrekt voor de financiering van investeringen in (onder meer) energiebesparende maatregelen in de gebouwenvoorraad. Het is een impuls die in de restauratiesector al jaren met succes is toegepast.

Versnelling projecten
In de slipstream van de Spoedwet Wegverbreding wordt voorgesteld de uitvoering van diverse andere bouwprojecten naar voren te halen. Het gaat om projecten waarbij sprake is van langdurig overleg over de uitvoering, terwijl beslissingen ten principale al genomen zijn, zoals:

  • de bouw van het station op de Zuidas van Amsterdam;
  • de bouwontwikkelingen rond de A2 in Maastricht;
  • al of niet tijdelijk ophogen van de rijkssubsidiemiddelen in het ISV om de financiële haalbaarheid van herstructurering- en woningbouwprojecten in stedelijke gebieden te vergroten;
  • verbetering en vernieuwing van het rioleringstelsel;
  • onderhoud (en beheer) van wegennetten, ook de provinciale;
  • landschapsprojecten in het kader van het recente akkoord van Apeldoorn;
  • PPS-projecten van meerdere waterschappen inzake aanleg en beheer (zoals voor de Harnaschpolder).
  • No regret
    De voorstellen betreffen op korte termijn te realiseren investeringen met een maatschappelijke impact op het gebied van energiebesparing, water, stedelijke vernieuwing en openbaar vervoer.
    De eerste twee voorstellen zijn erop gericht particulieren en corporaties te faciliteren en te ‘verleiden’ tot het doen van investeringen. Het derde voorstel heeft tot doel het eerder in uitvoering nemen van zogenoemde ‘no regret’-investeringen waar alle relevante beslissingen al voor genomen zijn.

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.