Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Britten maken CO2-negatieve betonsteen

Het Engelse bedrijf Lignacite heeft een CO2-negatieve betonsteen ontwikkeld. Bij het produceren van betonstenen wordt veel CO2 geproduceerd en dat zorgt ervoor dat deze stenen niet erg duurzaam zijn, aldus Lignacite. Het bedrijf brengt daar nu verandering in.

50% gerecycled materiaal

De ‘Carbon Buster’ (‘CO2-vernietiger’) is voor meer dan 50% gemaakt uit gerecycled materiaal. Een van deze materialen is opgebouwd door zand, cement, water en CO2 te combineren. Zo gebruikt de betonsteen dus CO2 in plaats van deze te produceren. Bij de productie van een ton betonstenen wordt er 14 kilo meer CO2 opgenomen dan dat er uitgestoten wordt en dat maakt de Carbon Buster CO2-negatief.

Zaagsel, glas en schelpen

Lignacite experimenteert al langer met het produceren van milieuvriendelijke betonstenen. Eerdere experimenten met onder andere houtzaagsel, glas en schelpen leverden echter niet veel op. De betonsteen werd ontwikkeld in samenwerking met de University of Greenwich.

Foto: Lignacite

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Britten maken CO2-negatieve betonsteen

  • Dit soort stellingen worden snel door fabrikanten van de toren geroepen. Maar dan wordt er wel vaak vrij eenzijdig naar bepaalde processen en allocaties gekeken. Vaak worden in dit soort berekeningen zaken als de winning van grondstoffen, recycle processen, transport en het afvalscenario niet meegenomen in de berekeningen. Ben zeer benieuwd naar de volledige LifeCycleAnalyse (LCA) onderbouwing van deze claim. Er zit natuurlijk wel veel potentie in dit soort producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.