Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brochure ‘Vuistregels brandveiligheid’ vernieuwd

De brochure ‘Vuistregels brandveiligheid’ heeft onlangs een inhoudelijke update gekregen. De brochure betreft een publicatie van ROCKWOOL met vuistregels aangaande brandveiligheid in relatie tot het Bouwbesluit 2012. De publicatie werd in samenwerking met ARCADIS ontwikkeld.

De brochure behandelt de brandveiligheid van constructieonderdelen. De prestatie-eisen worden toegelicht aan de hand van de gebouwfuncties wonen, gezondheidszorg, logies, kantoren, onderwijs, winkels en industrie.

Verder dan het Bouwbesluit

Het behouden van het bouwwerk en het voorkomen van schade aan het milieu, monumenten of maatschappelijke voorzieningen of belangen zijn geen doelstellingen van het Bouwbesluit. De brochure ‘Vuistregels brandveiligheid’ reikt tips en adviezen aan om de brandveiligheid van gebouwen naar een hoger niveau te tillen dan het Bouwbesluit voorschrijft.

Wat is inhoudelijk veranderd?

De volgende onderwerpen zijn toegevoegd, dan wel nader toegelicht in de meest recente versie:

 • Brandveiligheid van gevels
  Welke eisen gelden er indien een gevel vanaf de buitenzijde wordt geïsoleerd? Hoe moeten deze eisen worden geïnterpreteerd en op welke manier kunnen de risico’s voor branduitbreiding over een geveloppervlak worden verlaagd?
 • Grote brandcompartimenten
  Op basis van welke nieuwe normen kan gelijkwaardigheid worden aangetoond en wat zijn de consequenties hiervan?
 • Schadebeperking
  Wat zijn effectieve manieren om de schade bij brand te beperken?
 • EPBD 2018 (Energy Performance of Buildings Directive)
  Het wijzigingsblad van deze Europese richtlijn vermeldt dat Europese lidstaten ervoor moeten zorgen dat verbeteringen van de energieprestaties van bestaande gebouwen door bv het na-isoleren van gevels en daken ook moeten bijdragen aan de totstandbrenging van een gezond en brandveilige werk- en leefomgeving.

De nieuwe versie van de brochure ‘Vuistregels brandveiligheid’ kan gedownload worden op onze website: rockwool.nl/vuistregelsbrandveiligheid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.