Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brug met knik kan gebouwd worden


Het ontwerp van de 160 meter fiets en voetgangersbrug Rijnhavenbrug van Quist Wintermans architecten is definitief uitgewerkt en vastgesteld. Hiermee kan de aanbestedingsprocedure van start gaan en de bouw nog deze zomer beginnen.

Het ontwerp is in het voorjaar van 2009 door een wedstrijd tot stand gekomen.
Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft zich laten adviseren door een selectiecommissie onder voorzitterschap van Liesbeth van de Pol, architect en Rijksbouwmeester.

Brug met knik
De brug roept door zijn knik een ruimtelijk gevoel op en stelt de voetganger centraal. Ook sluit de vorm van de brug goed aan bij de Rijnhaven. Het industriele ontwerp past goed bij Rotterdam. De brug takt op de Wilhelminapier aan ter hoogte van het Landverhuizersplein, voor hotel New York. Op Katendrecht takt de brug aan ter hoogte van het Deliplein.

De architecten hebben ervoor gekozen om de brug een ‘functioneel en stoere’ uitstraling te geven. Het ontwerp laat op een krachtige manier zien dat de brug een verbinding is in een bijzondere omgeving. In vorm en kleur sluit de brug aan bij de haven met zijn kranen. Ook benadrukt het ontwerp visueel hoe de beweegbaarheid geregeld is; in dichte toestand steekt het contragegewicht als een handvat boven de brug uit. Bij het open gaan zakt het contragegewicht spectaculair door een opening in het brugdek, tot vlak boven het water.

De bouw van de Rijnhavenbrug start in de zomer van dit jaar. In het 3e kwartaal van 2011 wordt de brug in gebruik genomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.