Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Casco liftschacht van hout


Voor het complete casco van de aanbouw van Het Beaufort, het voormalige gemeentehuis van Markelo, worden massieve houtbouwelementen (Leno) gebruikt. Bijzonder is dat ook de liftschacht wordt uitgevoerd in deze elementen en dat dit in het zicht blijft.

De monumentale witte villa in het centrum van Markelo wordt volledig verbouwd. Aan de achterzijde komt een nieuwe aanbouw. In het pand komt een grote lift, waardoor het hele gebouw bereikbaar wordt voor rolstoelgebruikers. De lift gaat door drie bouwlagen en wordt geleverd door Schindler uit Den Haag.

Brandveilig
De 216 mm dikke Leno-wanden van de liftschacht functioneren als stabiliteitswand en blijven ook volledig in het zicht. De brandveiligheid is hierbij gewaarborgd doordat de liftdeuren brandwerend zijn. Brandoverslag naar andere etages krijgt hierdoor geen kans. Finnforest – fabrikant van de Leno-elementen – heeft inmiddels in diverse projecten ervaring opgedaan met houten liftschachten.

De blokken zijn opgebouwd uit kruislings gelijmde vuren lamellen die constructief kunnen worden ingezet voor wanden, vloeren en daken. De maximale afmetingen van de massieve panelen bedragen 4,8 bij 20 m, met een maximale dikte van 297 mm. Hiermee zijn flinke overspanningen te realiseren. De elementen worden prefab geproduceerd. Deuren, kozijnen en andere uitsparingen worden meteen uitgezaagd.

Het ontwerp van dit project is afkomstig van MAS Architectuur, de constructieve uitwerking is gedaan door Schreuders Bouwtechniek uit Hengelo. Aannemersbedrijf Vos bouwt de aanbouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.