Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

CDA wil investeren in woningisolatie

Regeringspartij CDA wil 250 miljoen euro steken in het stimuleren van investeringen in woningisolatie zoals dubbel glas. Tweede Kamerlid Liesbeth Spies bepleit dit vandaag. Het mes van deze tijdelijke maatregel snijdt volgens haar aan twee kanten.

Het kabinetsdoel om de uitstoot van CO2 te verminderen, wordt er gemakkelijker mee gehaald en de economische recessie wordt bestreden.

Spies vindt dat het kabinet zelf met maatregelen te weinig tempo maakt en urgentie laat zien. Er bestaan plannen voor een energiebesparingsfonds van 100 miljoen euro, ‘maar de uitwerking moet nog komen”. Gemeenten hebben al besparingsmaatregelen getroffen. “We moeten de komende anderhalf jaar hutje bij mudje leggen. Het is nu of nooit.”

Verlaging BTW
Een van haar meest concrete voorstellen is verlaging van de btw op energiezuinige producten zoals dubbel glas en op isolatie in kantoren, woningen en scholen, van 19 naar 6 procent. De Kamercommissie voor milieuzaken overlegt woensdag met de meest betrokken ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Eberhard van der Laan (Wonen).

Het kwart miljard wil het CDA financieren door investeringen in klimaatprojecten in ontwikkelingslanden “naar achteren te verschuiven”.

Verplichte besparingen
Coalitiepartner PvdA steunt het CDA, maar heeft een andere oplossing om de uitgaven te dekken. Kamerlid Diederik Samsom wil energiebedrijven verplichten tot besparingsmaatregelen. Zoals Nuon al doet, zouden ze hoogrendementsketels bij klanten moeten installeren. De kosten daarvan worden verrekend via de energierekening, die lager uitvalt. “Mensen hoeven het geld dan niet voor te schieten.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.