Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Cementloze kanaalplaten met geopolymeren

De montage van de door VBI geleverde cementloze kanaalplaten voor de dakvloeren bij de bouw van een kantoorgebouw in Hengelo is gestart. Deze CO2-arme kanaalplaatvloeren zullen voor dit project geproduceerd worden met geopolymeren als bindmiddel.

Geopolymeren

Met ambitie ‘BREEAM Outstanding’ wordt in Hengelo gebouwd aan een nieuw kantoor in opdracht van Sensata Technologies Holland B.V. Om een nog verdere CO2-reductie te bereiken wordt cementloos beton toegepast in een gedeelte van de dakvloeren. Deze CO2-arme kanaalplaatvloeren zullen geproduceerd worden met geopolymeren. Dit is nog niet eerder gedaan en dus een wereldprimeur. Gedurende de gebruiksfase van het gebouw zal het lange termijn gedrag van deze betonvloeren worden gemonitord.

Lage lca-waarden

Door toepassing van speciaal met ENCI ontwikkelde bindmiddelsamenstellingen ontstaan vloerelementen met heel lage lca-waarden. VBI heeft deze vloeren opgenomen als Categorie 1-data in de Nationale Milieudatabase (NMD). Met deze zogeheten ‘groenlijn’ wordt significant afstand genomen tot concurrerende vloersystemen en wordt fors bijgedragen aan CO2-reductie. Voor dit project levert VBI 10.500 m2 kanaalplaatvloeren ‘groen’ die goed zijn voor een reductie van CO2 van een kleine 100 ton.

Lees meer over dit project:  Het hoogst haalbare met duurzaam beton

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.