Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Cementverbruik Nederland naar recordhoogte

Het cementverbruik in Nederland kan in 2008 zal in 2009 het record van 6,25 miljoen ton uit 2000 doorbreken. Dat verwacht het Cement&BetonCentrum. Het gebruik in 2008 zal op hetzelfde hoeveelheid als het recordjaar uitkomen.

In 2000 werd een record cementverbruik vastgesteld. Na een daling tot 5,2 miljoen ton in 2003 is weer een stijgende lijn ingezet. Voor 2007 is het cementverbruik voorlopig geschat op bijna 6 miljoen ton; dat is een stijging van 3,8% ten opzichte van 2006.
Voor 2008 wordt eenzelfde stijging verwacht, waarmee dan het record uit 2000 wordt benaderd of geëvenaard. Voor 2009 wordt een bescheidener groei verwacht van ca 2%, Dan zal het oude record vrijwel zeker worden doorbroken.

Bouwvergunningen
Het Cement&BetonCentrum baseert deze prognoses op onder meer de gegevens van haar leden. Deze laten voor de eerste 4 maanden van het jaar een toename in de afzet zien van 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Verder constateert het Cement&BetonCentrum dat het totaal aantal verleende bouwvergunningen op een hoog niveau blijft en dat ook de werkvoorraad van de bouwbedrijven toeneemt.

Trends en ontwikkelingen
Vooral de vergunningverlening voor het gebouwtype ‘bedrijfshallen met kantoor’ vertoont een zeer sterke stijging. Daarbij ziet het Cement&BetonCentrum dat commerciële ondernemers bij nieuwbouw vaker kiezen voor een waardevast en duurzaam bedrijfspand. In toenemende mate wordt daarbij ook betonkernactivering toegepast om energiekosten te besparen.

De toename van het cementverbruik in 2007 is mede toe te schrijven aan de groei van het aantal nieuwbouwwoningen. Minstens zo belangrijk is de verbetering van de concurrentiepositie van beton voor woningcasco’s. Het marktaandeel in dit bouwsegment stijgt al over een reeks van jaren, voornamelijk ten koste van de stapelbouw met kalkzandsteen. Gietbouw en prefab tesamen voorzien nu in de helft van de totale woningbouwproductie in Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.