Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Circulair bouwen, Gevels

Circulaire kunststof kozijnen bij renovatieproject

Bij een renovatieproject van 84 woningen in Amsterdam zijn circulaire kunststof kozijnen toegepast. De kozijnen van 100% gerecycled materiaal kunnen 10 keer worden gerecycled, waardoor de kozijnen een minimale levenscyclus hebben van 500 jaar. En dat is volgens de betrokken partijen een wereldprimeur.

Ontstaan idee

Het idee voor het kozijn is ontstaan tijdens een bezoek in 2018 aan de profine fabriek in Berlijn door Schipper Kozijnen en Hemubo. Daar werd de vraag werd gesteld of het eigenlijk ook mogelijk was om kozijnprofielen van volledig gerecycled materiaal te maken. Wat volgde was een innovatietraject en een pilotperiode met Hemubo, waarna het prototype werd gepresenteerd bij partners.

Lees ook:

Levenscyclus van 500 jaar

Een deel van de profine kunststof profielen bestond al uit gerecycled materiaal, verkregen uit gerecyclede profine profielen, aangevuld met nieuw materiaal. Door in plaats daarvan volledig gerecycled materiaal te gebruiken verandert de samenstelling. Na uitvoerige testen bij de productie en de afwerking is het gelukt een profiel te maken van 100% gerecycled materiaal. Om de UV-bestendigheid van gerecyclede profielen te garanderen en een luxe matte look & feel te geven zijn de profielen rondom voorzien van het kleursysteem proCoverTec. Een kunststof kozijn van K-VISION heeft een levensduur van meer dan 50 jaar en kan minstens 10 keer gerecycled worden. De levenscyclus loopt dus wel op tot minimaal 500 jaar.

Lees ook:

Toepassing circulaire kunststof kozijnen

Kozijnfabrikant Schipper Kozijnen heeft de profielen van 100% gerecycled materiaal vakkundig verwerkt tot kozijnen voor een renovatieproject van Stadgenoot en Hemubo aan het Osdorpplein in Amsterdam. Het project betreft 84 woningen waarbij in totaal 500 kozijnen worden vervangen door circulaire kunststof kozijnen van K-VISION. Het gebouw krijgt een totaal andere uitstraling van binnen en buiten, naar een ontwerp van de architecten van Hemubo. Naast deze uiterlijke verandering vindt er ook een transformatie plaats op het gebied van energiebesparing, veiligheid en duurzaamheid. De flat gaat van energielabel F naar A. De oude kozijnen, het glas en de restmaterialen worden separaat ingezameld en naar de Bouwhub in Amsterdam gebracht voor een nieuw leven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.