Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

CNV maakt zich zorgen om Poolse werknemers

CNV Hout & Bouw maakt zich zorgen over de Poolse arbeidskrachten in Nederland. Aanleiding van deze bezorgdheid is de ‘soap’ die sinds vorige week dinsdag speelt rond acht Poolse bouwvakkers in Amsterdam. “Alleen al deze groep wacht nog op ruim 19.000 euro van hun baas. Dit is nog maar het topje van de ijsberg”, vreest bondsbestuurder Maarten Post.Onmenselijk
De ‘soap’ die sinds vorige week dinsdag speelt rond acht Poolse bouwvakkers in Amsterdam, zet zich onverminderd voort. Deze werknemers kwamen begin april naar Nederland, nadat zij in Polen hadden gereageerd op een advertentie op internet. Vast werk en verblijf in een luxe appartement waren de beloften, waarvoor zij in Polen ruim 1.800 euro per persoon aan voorschotten betaalden (300 euro om de papieren en contracten in orde te maken en 1.500 euro voor drie maanden huur).

Eenmaal in Nederland bleek de situatie totaal anders: in plaats van een luxe appartement kwamen zij eerst in een te kleine kamer en daarna in een bovenwoning zonder gas en water terecht. Voor hun werk hebben zij tot op heden niets betaald gekregen. Post: “Toen zij vorige week bij ons aanklopten, namen wij deze zaak direct serieus. Een dergelijke woonsituatie en niet betaald krijgen voor wat je doet, is gewoon on-men-se-lijk! We hebben alles bij elkaar opgeteld, het totaalbedrag ligt boven de 19.500 euro.”

Ander werk en nieuwe woonruimte
CNV Hout en Bouw verwacht deze week ander werk en woonruimte voor deze Polen te vinden. Daarvoor is contact gezocht met uitzendorganisatie Randstad en met een vertegenwoordiger van de gespecialiseerde aannemers. Daarnaast heeft de bond de situatie aangekaart bij de Belastingdienst, Arbeidsinspectie en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Amsterdam.

Menswaardig werk en leven
CNV Hout en Bouw zet zich sinds vorig jaar nadrukkelijk in voor de situatie van Poolse werknemers in Nederland. Het uitgangspunt van de bond is dat deze werknemers voor hetzelfde loon en tegen dezelfde voorwaarden als hun Nederlandse collega’s moeten werken en in menswaardige omstandigheden moeten leven. Eind mei organiseerde de bond in samenwerking met de uitzendbranche een ‘jobdag’ voor Poolse arbeidskrachten. Zo’n duizend Polen schreven zich tijdens deze banenmarkt in voor bonafide werk in Nederland. Ook werden zij op de hoogte gebracht van hun rechten en plichten als werknemer in Nederland. Op 30 augustus wordt deze jobdag herhaald.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Aantal in Nederland werkende Polen valt mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “CNV maakt zich zorgen om Poolse werknemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.