Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

CO2-arm beton voor vier woningen

De casco’s van vier nieuwbouwwoningen in Zaanstad worden gemaakt van CO2-arm beton. Ten opzichte van eerdere casco’s van betonfabrikant van Voorbij Prefab bevat het mengsel 44 procent minder CO2.

De woningen komen in de Zaanse Rosmolenwijk, waar ERA Contour – net als Voorbij Prefab een TBI-onderneming – voor woningcorporatie Parteon in totaal 70 nul-op-de-meter-woningen bouwt. Begin november worden de casco’s van CO2-arm beton geplaatst.

CO2-arm beton
Onderzoek en metingen van het CO2-arme beton in de betonfabriek van Voorbij Prefab

Volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal is de innovatie – eerder deze week gecertificeerd door KIWA – het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw. Het plan is om volgend jaar 1500 woningen in de fabriek te produceren van dit CO2-arme beton en als het Groene Voorbij Casco uit te leveren. En de productie is volledig transparant zodat de sector van elkaar kan leren en nog meer stappen kan zetten op dit gebied, stelt de leverancier.

Hybride variant

Voorbij Prefab wilde bij de ontwikkeling van het CO2-arme beton geen concessies doen op productiesnelheid en kwaliteit. Ingenieursbureau ABT adviseerde een hybride variant, waarbij het cement gecombineerd wordt met een alkalische activatie, bekend van geopolymeer beton. Na maanden onderzoekswerk en verschillende recepturen kwam in juni de technische doorbraak. Daarna volgde de weg naar de certificering die begin oktober onder toeziend oog van KIWA werd behaald.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “CO2-arm beton voor vier woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.