Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Complete prefab-huizen van EPS

ASCONontwerp van ontwerper en constructeur Aart Scholtus is bezig met een prefab-bouwsysteem van EPS. Hij heeft inmiddesls conceptontwerpen klaarliggen voor complete woningen en is in gesprek met ontwikkelaars die ermee aan de slag willen. Dat legt hij uit in het Algemeen Dagblad afgelopen weekend.

Hij voerde al eerder in Utrecht twee grote verbouwingen uit met EPS. Aan de Hofstraat is een bouwvallig tussenpandje met EPS gevels en muren omgetoverd in een woonhuis. Op de Koningslaan, bij het Wilheminapark, maakte Scholtus een compleet nieuwe achtergevel voor een statig herenhuis.

Aan de achterkant kierde en tochtte het danig. De nieuwe achtergevel is drie meter naar achteren gezet, zodat de bewoners er, behalve warmte en comfort, een zee van ruimte bij hebben gekregen over alle vier de woonlagen.

Kosten
Hij heeft aan de Koningslaan niet alleen vanwege het gemak en de isolerende eigenschappen gekozen voor EPS.

Omdat EPS zo licht is, hoefde hij geen extra fundering te maken. Die was anders wel nodig geweest, met veel hogere kosten als gevolg. Voor bouwvakkers betekent werken met dit materiaal dat hun werk veel minder zwaar en vuil wordt.

“Het voordeel van het materiaal is dat de vormgeving geheel vrij is. Je kunt strakke ontwerpen maken, maar ook golvende wanden, ronde hoeken en andere raamvormen.”

Wegenbouw
Scholtus kwam op het idee piepschuim als bouwmateriaal toe te passen toen hij een paar jaar geleden bij de Hoge Snelheids Lijn Zuid werkte. Daar was hij projectleider voor de bouw van een informatiecentrum in Leiderdorp. “Hier werden wanden toegepast van beton en deels van EPS.” In de wegenbouw wordt EPS al jaren gebruikt.

De constructeur voorziet, behalve uit- en opbouwen, tal van toepassingen voor zijn systeem. De wanden en muren van EPS worden met stuc, plaatwerk of hout afgewerkt. Je ziet er dus niks van dat een huis (deels) uit piepschuim is opgetrokken. Bewoners moeten er in een huis van EPS wel extra goed op letten dat ze goed ventileren, zegt Aart Scholtus.

Demonstratiewoning
Natuurlijk heeft hij niet in zijn eentje het piepschuim wiel uitgevonden. In Volendam is in 2006 een demonstratiewoning van EPS gebouwd. Er bestaan meer voorbeelden.

“De meeste aannemers werken met kleine bouwblokken, waarbij op de bouwplaats gezaagd wordt. Dus eigenlijk traditioneel,” zegt Scholtus. Dat wil hij niet. Het systeem-in-ontwikkeling van ASCONontwerp is 100 procent prefab. Alleen sleuven voor leidingen en dergelijke worden met speciaal gereedschap op de bouwplaats zelf ingesneden.

Bron: Algemeen Dagblad

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Demonstratiewoning in EPS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.