De gevels van het gerenoveerde Eemsmondgebouw in Delfzijl zijn bekleed met een vlechtwerk van glasvezelversterkt polyester waarin een kameleonfolie is verwerkt, die het licht steeds op andere wijze reflecteert. De kromming in het materiaal versterkt dit kleurige effect.
Het Eemsmondgebouw is een beeldbepalend pand in Delfzijl, dat eind jaren ‘60 is gebouwd in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Na een ingrijpende renovatie is het pand onlangs in gebruik genomen door de Rabobank. Daarvoor is het gehele gebouw gestript en voorzien van nieuwe installaties en nieuwe langsgevels. De kopgevels met hun kenmerkende betonplastieken van kunstenaar Jaap van der Meij zijn bewaard gebleven.
De gevelbekleding is ontwikkeld door Holland Composites Industrials linken, die de kameleonfolie verwerkte in de eigen Raficlad-gevelbekleding. Dit zijn meer of minder transparante banen van glasvezelversterkt polyester, die met een waterstraalsnijder exact op maat kunnen worden gemaakt. Daarin zijn allerlei varianten mogelijk. De kameleonfolie reflecteert het licht in verschillende kleuren, afhankelijk van de kijkhoek. In een gebogen paneel is de kijkhoek verschillend en wordt het kleurige effect dus behoorlijk versterkt.
Sinusvorm
Het patroon van het vlechtwerk komt overeen met de ramen in de gevel, die zijn berekend op een openheid van ruim 35 procent. De polyester banen – verticaal met een breedte van 1250 mm en horizontaal met een breedte van 2500 mm – moesten vervolgens met een exacte sinusvorm aan de gevel worden bevestigd. Daartoe zijn composiet Rafliclad platen gebogen, waarbij de lengte van de baan overeen komt met één golf (5500 mm). Waar de baan achter een andere baan langs loopt, is deze onderbroken.
De renovatie is ontworpen door Team 4 Architecten uit Groningen en bouwkundig uitgevoerd door Simon Benus Bouw uit Stadskanaal.